« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
ČISTOĆA JE POLA ...

Riješite se klica i bakterija u kuhinji

Svaki deseti čovjek se otruje hranom kod kuće, no uz malo discipline moguće je ostati zdrav

Neka vam kuhinja bude čista
Neka vam kuhinja bude čista (Shutterstock)
Više o

bakterije

,

čistoća

,

kuhinja

,

klice

,

sredstva za čišćenje

Vjerovali ili ne, ali u našim domovima ima više različitih klica, bakterija i toksičnih tvari nego izvan njih. Objavite rat uljezima i učinite dom zdravim i ugodnim za življenje.

Jedna od deset osoba svake se godine otruje hranom, a najčešće kod kuće. U čak 80 posto slučajeva uzrok trovanja dolazi iz vlastite kuhinje. No, postoje jednostavna pravila higijene i održavanje reda uz koja se većina problema može izbjeći.

U kuhinji

Skuhanu i pripremljenu hranu ne stavljajte u dodir sa sirovom, još nepripremljenom hranom. Kad spremate ostatke termički obrađene hrane, ohladite ih što brže, po mogućnosti za manje od 90 minuta. Ubrzajte proces tako da posudu s hranom stavite u hladnu vodu.

Ne ostavljajte tekuću i kašastu hranu u kuhinjskim ormarima, jer oni su idealno mjesto za razvoj klica. Uklonite hranu, dezinficirajte ormare i ostavite ih da se osuše.

Kućne ljubimce držite dalje od kuhinje, a nakon svakog dodirivanja ljubimca, koliko god on bio čist i njegovan, ruke operite sapunom. Prema nekim istraživanjima, jedna od pet obitelji dozvoljava kućnim ljubimcima da hodaju preko površina na kojima se priprema hrana. To je nedopustivo, želite li imati zdravu kuhinju.

Čuvanje hrane u hladnjaku

Mnogi od nas nisu sigurni koliko se dugo namirnice mogu sigurno čuvati u hladnjaku. Na prosječnoj temperaturi hladnjaka (5 Celzijevih stupnjeva), ostaci jela mogu se održati jedan dan. Mljeveno meso i kobasice čuvaju se dva dana, piletina i račići najviše tri dana, a meso u većim komadima do pet dana. Mlijeko, sir, maslac i jaja ne upotrebljavajte nakon isteka roka valjanosti otisnutoga na ambalaži.

Savjeti za čišćenje

Za čišćenje različitih površina u kuhinji ne upotrebljavajte iste krpe. Ako dasku za sjeckanje, radne površine i pločice čistite istom krpom, širit ćete klice po cijeloj kuhinji.

Redovito mijenjajte kuhinjske krpe i spužvice. Vlažna kuhinjska krpa najbolje je mjesto za razmnožavanje klica i može ih sadržavati u golemim količinama. Kad perete ruke, nabolje ih je osušiti papirnatim ručnicima.Za brisanje posuđa nemojte upotrebljavati krpu. Oprano posuđe isperite čistom vrućom vodom i ostavite da se osuši.

Opasne kvake

Kvake su najpogodnije mjesto za prenošenje klica. Unatoč tome, pokazala su neka zapadna ispitivanja, čak 25% ljudi nikada ih ne čisti.

Više pročitajte na portalu UrediSvojDom.

30.01.2012. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh