« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
VJTEAR NA UDARE 240 KM/H

Uragan Igor sve jači, napreduje prema kopnu

Na Haitiju se pripremaju za eventualni premještaj više tisuća stanovnika, uragan ne prijeti Meksičkom zaljevu

Uragan Igor
Uragan Igor (Getty Images)
Više o

Atlantik

,

Miami

,

rođeni 30. kolovoza

Uragan Igor, koji se u subotu nalazio nad istočnim dijelom Atlantika nedaleko od Zelenortskog otočja, u ponedjeljak je, praćen udarima vjetra brzine do 240 km/h, pojačao na uragan snage 4, javio je Američki državni centar za uragane sa sjedištem u Miamiju.

Igor je u nedjelju bio svrstan u kategoriju 1 po Saffir-Simpsonovoj ljestvici, od ukupno 5. Centar je upozorio da jača iznimnom brzinom i do kraja dana bi u ponedjeljak mogao prijeći u kategoriju 5 te se pretvoriti u najrazorniji uragan koji je tijekom 2010. pogodio područje Atlantika. Nakon Aleca, Danielle i Earla, Igor je četvrti uragan koji pogađa Atlantik u 2010. Istodobno se nad južnim dijelom Zelenortskog otočja formira tropska oluja Julija, praćena vjetrovima od 65 km/h.

Kompjutorske slike pokazuju da bi se Igor trebao zadržati u području Atlantika te da ne bi trebao ući u Meksički zaljev u kojemu se radi na zatvaranju bušotine, prenosi Reuters.

Iz Centra u Miamiju jutros su izvijestili kako Igor brzinom od 1.620 km napreduje prema zapadu. I haićanski dužnosnici se, prenosi France presse pripremaju za eventualni premještaj više tisuća stanovnika koji od katastrofalnog potresa 12. siječnja žive u izbjegličkim kampovima u glavnome gradu Port-au-Princeu, strahujući od mnogih oluja koje prijete zemlji, ali i od uragana Igora te prate njegovo kretanje, izvješćuje dpa. Centar u Miamiju upozorio je da bi i tropska oluja Julia u utorak mogla prerasti u uragan.(hina/metro-portal)

13.09.2010. 11:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh