Metro-portal.hr

objavljeno 13.09.2010. 11:26:00
VJTEAR NA UDARE 240 KM/H

Uragan Igor sve jači, napreduje prema kopnu

Na Haitiju se pripremaju za eventualni premještaj više tisuća stanovnika, uragan ne prijeti Meksičkom zaljevu

Uragan Igor
Uragan Igor (Getty Images)

Uragan Igor, koji se u subotu nalazio nad istočnim dijelom Atlantika nedaleko od Zelenortskog otočja, u ponedjeljak je, praćen udarima vjetra brzine do 240 km/h, pojačao na uragan snage 4, javio je Američki državni centar za uragane sa sjedištem u Miamiju.

Igor je u nedjelju bio svrstan u kategoriju 1 po Saffir-Simpsonovoj ljestvici, od ukupno 5. Centar je upozorio da jača iznimnom brzinom i do kraja dana bi u ponedjeljak mogao prijeći u kategoriju 5 te se pretvoriti u najrazorniji uragan koji je tijekom 2010. pogodio područje Atlantika. Nakon Aleca, Danielle i Earla, Igor je četvrti uragan koji pogađa Atlantik u 2010. Istodobno se nad južnim dijelom Zelenortskog otočja formira tropska oluja Julija, praćena vjetrovima od 65 km/h.

Kompjutorske slike pokazuju da bi se Igor trebao zadržati u području Atlantika te da ne bi trebao ući u Meksički zaljev u kojemu se radi na zatvaranju bušotine, prenosi Reuters.

Iz Centra u Miamiju jutros su izvijestili kako Igor brzinom od 1.620 km napreduje prema zapadu. I haićanski dužnosnici se, prenosi France presse pripremaju za eventualni premještaj više tisuća stanovnika koji od katastrofalnog potresa 12. siječnja žive u izbjegličkim kampovima u glavnome gradu Port-au-Princeu, strahujući od mnogih oluja koje prijete zemlji, ali i od uragana Igora te prate njegovo kretanje, izvješćuje dpa. Centar u Miamiju upozorio je da bi i tropska oluja Julia u utorak mogla prerasti u uragan.(hina/metro-portal)

13.09.2010. 11:26:00
http://metro-portal.hr/uragan-igor-sve-jaci-napreduje-prema-kopnu/47849/