« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
IPAK IMA PAMETI....

Upozoravanje drugih vozača na policiju blendanjem - neće se kažnjavati

Kažnjavat će se blendanje i trubljenje zbog požurivanja vozača ispred sebe

Fotografija vijesti
Više o

Zakon o sigurnosti prometa na cestama

,

blendanje

Mnogo je bure izazvala vijest u medijima da će se kažnjavati vozači koji blendanjem druge vozače upozoravaju na prometnu policiju. Ovaj uvriježeni običaj u Hrvatskoj svakako je koristan, vozači smanjuju brzinu kad su upozoreni, na gubitku je jedino državni proračun.

Kako punjenje državnog proračuna ipak nije glavna zadaća prometne policije, već sprječavanje kaznenih djela, mediji su prethodnih dana ipak krivo izvještavali i interpretirali neke prijedloge izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Naime, tvz. solidarno blendanje neće biti kažnjivo.

Zabranjeno je jedino na autocesti požurivati vozače ispred sebe davanjem svjetlosnih, zvučnih znakova ili na neki drugi način.

Novost je u prijedlogu zakona kazna za vožnju u suprotnom smjeru na autocesti, i to od 5 do 15 tisuća kuna ili 60 dana zatvora. Sa 700 kn kuna kaznit će vas ako nije očišćen led s vjetrobranskog stakla i snijeg s vozila. Povećane su i kazne za nepoštovanje prednosti prolaska. Umjesto dvije tisuće, sada je kazna tri tisuće kuna primjerice za nepropisno obilaženje, za pretjecanje u tunelu ili pretjecanje kolone.

Ako počinite prekršaj i imate 0,5 promila alkohola u krvi, zbog alkohola nećete biti kažnjeni, već samo zbog prekršaja.

Zimska oprema obvezna je kao i do sada ako su proglašeni zimski uvjeti, odnosno ako je na kolniku poledica ili je prekriven snijegom.

05.12.2010. 01:02:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh