« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
IZVANREDNE MJERE

Neretva u padu u Metkoviću

Na svim ugroženim dionicama nastavljeno je podizanje i učvršćivanje zečjih nasipa od vreća punjenih pijeskom

Metković
Metković (Denis Jerkovic / CROPIX)
Više o

Neretva

,

vodostaj

,

Metković poplava

Vodostaj Neretve je u padu te je u 17 sati u Metkoviću iznosio 342 centimetra, a u Opuzenu 234 centimetar, javila je večeras Državna uprava za zaštitu i spašavanje napominjući da razina mora na ušću Neretve iznosi 87 centimetara.

Izvanredno stanje obrane od poplava i dalje je na snazi za Ploče, Metković, Opuzen i Kulu Norinsku. U Ličko - senjskoj županiji na snazi je izvanredno stanje obrane od poplave na zaštitnim vodnim građevinama za rijeku Liku s akumulacijom Krušćica i rijeke Novčicu i Bogdanicu te za područje općine Perušić - naselja Donji Kosinj, Gornji Kosinj, Lipovo polje i Kosinjski Bakovac.

Vodostaj rijeke Like na vodomjeru Selište i dalje je u porastu te posljednjih sati raste 4 centimetra na sat. Poplavljen je Kosinjski most kao i prometnice na širem području Kosinja.

Vodostaj rijeke Novčice i Bogdanice na području grada Gospića opada, stanje na području Ličkog Novog i Kolakovice se normaliziralo, a voda se povukla s prometnica. Tijekom dana vodostaj Novčice je pao za oko 80 centimetara te se voda povlači u korito.

Prema informacijama Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda, na slivu rijeke Save tijekom dana nije bilo oborina, ali su vodostaji na rijeci Savi nizvodno od Siska bili u porastu, zbog dotoka voda velikih pritoka. Na svim većim savskim pritocima došlo je do stagnacije i pada vodostaja.

Vodostaji rijeke Save nizvodno od Jasenovca i dalje su rasli tijekom dana, kao i retencija Mokro i Lonjsko polje. Vodostaji Česme, Ilove, Kupe, Une i Orljave opadaju. Rijeka Una na vodomjeru u Hrvatskoj Kostajnici dosegla je jutros u 7 sati maksimum od 431 centimetar.

Na snazi su i dalje izvanredne mjere obrane od poplave: Sava Jasenovac, Una Hrvatska Kostajnica i Šašna Greda (vezano uz nivo u retenciji Lonjsko Polje).

Na svim ugroženim dionicama nastavljeno je podizanje i učvršćivanje zečjih nasipa od vreća punjenih pijeskom. Tijekom noći se očekuje daljnji porast vodostaja rijeke Save nizvodno od Jasenovca, kao i Lonjskog polja te stagnacija i blagi pad vodostaja rijeka Kupe, Une, Česme, Ilove i Orljave.

Iako se voda lagano povlači, i dalje je zatvorena državna cesta između Dvora i Hrvatske Kostajnice u mjestu Kuljani.(hina/metro-portal)

04.12.2010. 23:04:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh