« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
EUROPSKA NOĆ ŠIŠMIŠA

Upoznajte šišmiše s Medvednice

U Međunarodnoj godini šišmiša u Parku prirode Medvednica održat će se prigodni program za djecu i odrasle.

Fotografija vijesti
Više o

šišmiši

,

Noć šišmiša

,

Park prirode Medvednica

"Europska noć šišmiša" obilježit će se 27. kolovoza u Parku prirode Medvednica, izvijestila je danas ravnateljica tog parka Nives Farkaš-Topolnik.

Pozvala je sve "prijatelje šišmiša i one koji će to tek postati" da se pridruže obilježavanju 15. europske noći šišmiša, podsjetivši kako je ovo Međunarodna godina šišmiša.

"Europska noć šišmiša" održat će od 11 do 19 sati kod planinarskog doma Glavica. Svi posjetitelji moći će sudjelovati u igri "Potraga za šišmišima", samostalno odrediti vrstu i osvojiti "šišmiš kolačić". Svoj rad predstaviti će udruge koje se bave istraživanjem i zaštitom šišmiša. Djecu očekuju radionice - izrada šišmiš maskica, origami šišmiš, križaljka o šišmišima, puzzle, igra "Ulovi šišmiša".

Hrvatska je od 2000. godine jedna od 33 zemlje članice Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša, koji obuhvaća Europu i Sredozemlje, i sa svojih 35, od 52 vrste šišmiša na tom području, jedna je od najbogatijih faunom šišmiša.

Posjetitelji će se moći upoznati s bat detektorom - uređajem koji pretvara ultrazvuk šišmiša u zvuk čujan ljudskom uhu i čuti zvukove tj. glasanje šišmiša. Također, moći će saznati sve o prehrani šišmiša, njihovim navikama, korisnosti, ugroženosti. Besplatni posjeti špilji Veternici počinju od 12 sati, a obilazak traje oko 50 minuta.

Program će se održati i u slučaju lošeg vremena, najavila je Farkaš-Topolnik, prenpsi Hina.

Na svijetu postoji više od 1150 vrsta šišmiša koje čine petinu ukupnog broja vrsta sisavaca. Od toga je 177 vrsta šišmiša ugroženo, čak 204 vrste nedovoljno su poznate, a pet vrsta se vodi kao izumrle.

18.08.2011. 13:51:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh