« Žene
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
SVIJETLA BUDUĆNOST

Unutar 25 godina žene će zarađivati više od muškaraca

Taj revolucionarni pomak već je zabilježen u SAD-u gdje 40 posto žena zarađuje više od svojih supruga, a ta brojka iz dana u dan raste

Više o

muškarci i žene

,

ravnopravnost spolova

,

muška plaća

,

zarada

Moderne, zapadne demokracije busaju se u prsa svojim tekovinama o ljudskim pravima i jednakostima od rođenja, ali svi znamo da je praksa sasvim drugačija, prvenstveno što se tiče ravnopravnosti spolova.

Kako i u Hrvatskoj tako i u svijetu žene nisu jednake muškarcima sa istim stupnjem obrazovanja i na istoj poziciji u hijerarhiji, one zarađuju osjetno manje, no izgleda da se stvari mijenjaju i da ljepši spol čeka svijetla, bogatija budućnost.

Naime, istraživanje u SAD-u pokazalo je kako broj žena koje zarađuju više od muškaraca iz dana u dan raste, a u slijedećih 25 godina pripadnice ljepšeg spola dominirat će svim visokoprofitabilnim zanimanjima poput prava, medicine ili veterine.

Istraživanje je provela američka novinarka Liza Mundy koja u svojoj knjizi The Richer Sex navodi kako već danas neudane djevojke u svojim 20-tima, u prosjeku, zarađuju više od muškaraca na istim pozicijama.

"Skoro 40 posto zaposlenih žena zarađuje više od svojih supruga, a ta brojka je u konstantnom porastu", napisala je Liza Mundy.

Također, novinarka predviđa da će u budućnosti ova promjena u prihodima reflektirati i na odnose između spolova, odnosno uvest će revoluciju u sve aspekte našeg života, od način na koji ćemo izlaziti na spojeve i ulaziti u bračnu zajednicu, do organizacije obitelji i odgoja djece.

Prošlogodišnje istraživanje američke vlade o ekonomskom i društvenom položaju žena pokazalo je da iako su u posljednjih 50 godina više djevojaka završilo fakultete one zarađuju manje od muškaraca i veća je vjerojatnost da će živjeti u oskudici.

19.03.2012. 12:16:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh