« Svijet
objavljeno prije 1 godinu i 5 mjeseci
UNICEF

UNICEF za Tursku i Siriju

Ured UNICEF-a za Hrvatsku pokrenuo je humanitarni apel prikupljanja sredstava za pomoć najranjivijoj djeci i obiteljima pogođenim potresima u Turskoj i Siriji

Strašni potresi
Strašni potresi (Arhiva)
Više o

UNICEF

,

Turska

,

Sirija

Najjači potres koji je u posljednjih 100 godina pogodio pograničnu regiju Turske i Sirije, stavio je ionako ranjivu djecu i obitelji u izuzetno tešku situaciju.

Iako je u ovom trenutku još uvijek teško procijeniti točan broj poginule djece, taj broj je izuzetno velik. U doba godine kada temperature padaju ispod ništice, a snijeg i ledena kiša su uobičajeni, tisuće djece pogođene potresom izgubilo je članove obitelji, a razrušeni su domovi, škole i bolnice.

Razorni potresi podigli su potrebu za hitnim humanitarnim odgovorom na najvišu razinu, dok naknadna podrhtavanja tla i šteta nastala na cestovnoj infrastrukturi otežavaju potragu i spašavanja preživjelih te obuhvatniji humanitarni odgovor.

Djeca su uvijek među najranjivijima kada se dogode katastrofe. UNICEF je na terenu te spreman pomoći djeci i obiteljima pogođenima potresom - osigurati im pitku vodu, hranu, zaštitu te psihosocijalnu pomoć.

UNICEF aktivno radi na identificiranju djece odvojene od roditelja i djece bez pratnje te ponovnom spajanju obitelji.

Dan nakon strašnih potresa, u posebno teškoj situaciji nalaze se raseljene obitelji u sjeverozapadnoj Siriji koje već desetljećima trpe posljedice ratnih sukoba, dok se istovremeno bore s epidemijom kolere i jakom kišom i snijegom, kao i obitelji sirijskih izbjeglica koje žive u Turskoj, u improviziranim naseljima.

U Siriji UNICEF za djecu i obitelji pogođene potresima osigurava pristup sigurnoj pitkoj vodi, sanitarnim čvorovima i higijenskim potrepštinama - što je ključno za prevenciju bolesti u prvim danima krize. U Damasku je velika nestašica medicinskih potrepština i opreme potrebne za liječenje stradalih te UNICEF nastoji nadomjestiti nedostatak potrebnih zaliha (uključujući medicinske) putem najbližih skladišta u Libanonu i Jordanu. Do sada su poslane hitne potrepštine za opremu operacijskih dvorana, zajedno s prehrambenim proizvodima  poput visokoenergetskih keksa.

Naime, raseljenom stanovništvu u Siriji potrebno je, prije svega, osigurati hranu. Zadovoljenje prehrambenih potreba male djece, posebice one mlađe od 2 godine i trudnica ključno je kako bi se izbjeglo daljnje pogoršanje njihova stanja. UNICEF koordinira odgovor vezan uz prehranu s drugim UN-ovim agencijama i partnerima, mobilizira osnovne zalihe hrane iz cijele regije te radi na zadovoljenju osnovnih zdravstvenih i prehrambenih usluga putem mobilnih timova.

U Turskoj su napori trenutačno usmjereni na potragu i spašavanje, a UNICEF se koordinira s vladom i Predsjedništvom za upravljanje katastrofama i hitnim situacijama o novim potrebama povezanima sa širim humanitarnim odgovorom.

Djeca pogođena potresima trebaju našu pomoć SADA. Postanite dio UNICEF-ovog odgovora na ovu tešku humanitarnu krizu i svojom donacijom pomozite stradaloj djeci i obiteljima!

Donirati možete na UNICEF-ov broj računa:

HR9223600001501092532

poziv na broj 2362-98

model 00

ili skeniranjem 2D barkoda:

Od srca hvala!

Više informacija i mogućnost online doniranja potražite na stranici https://www.unicef.hr/potres-turska-sirija/

08.02.2023. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh