« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
STRAŠNO!

UNICEF upozorava: djecu se sve više iskorištava kao oružje u ratovima

Oko 27 milijuna djece u ratnim zonama prisiljeno je da napuste školu - a to je samo najblaži primjer.

Djeca su uvijek prva na udaru
Djeca su uvijek prva na udaru (Pixabay)
Više o

djeca

,

oružje

,

ratovi

Djeca se u ratnim zonama sve više koriste kao oružje - regrutira ih se u borbu, prisiljava na ubojstva i samoubojstva i iskorištava ih se na tisuće načina.

U sažetku Unicefove izjave iz 2017 navodi se kako je ova godina bila posebno strašna za djecu koje žive u ratnim zonama, a ratom zahvaćene strane namjerno se oglušuju internacionalnim zakonima zbog čega su nevini uvijek najugroženiji.

Djecu se siluje, prisiljava na brak, otima i porobljava. Sve su to postale standardne taktike duž Iraka, Sirije i Jemena, Nigerije, Južnog Sudana i Mjanmara. Ekstremističke grupe otimaju i zlostavljaju djecu, izgladnjuju ih, uskraćuju im osnovne životne uvjete, te ih prepuštaju bolestima.

Oko 27 milijuna djece u ratnim zonama prisiljeno je da napuste školu. "Zlostavlja ih se kod kuće, u školi i na igralištu", govori jedan od Unicefovih direktora, Manuel Fontaine. "Takve se stvari ponavljaju iz godine u godinu, i ne smijemo se više praviti slijepima i gluhima. Takva brutalnost ne smije se pretvoriti u njihovu normalu."

Tijekom 1017., u Africi se dogodilo sljedeće:

Đihadistička organizacija Boko Haram, aktivna u Nigeriji, Čadu, Nigeru i Kamerunu, prisilila je 135 djece da počine samoubojstvo bombama, što je 5 puta više djece nego što je na isti način stradalo 2016.

U Srednjoafričkoj Republici djecu se siluje, ubija i pisiljava na ratovanje, sve to nakon sukoba koji je eskalirao nakon državnog udara 2013.

Politička agresivnost oko 850 000 djece istjerala je iz njihovih domova u Demokratskoj Republici Kongo. Više od 200 zdravstvenih centara i 400 škola napadnuto je namjerno.

U Somaliji je 1 800 djece prisiljeno na ratovanje u prvih 10 mjeseci ove godine, a u Južnom Sudanu, od 2013. regrutirano je više od  19 000 djece.

Unicef poziva sve zemlje koje sudjeluju u konfliktima da poštuju internacionalne zakone, prestanu zlostavljati djecu i napadati civilnu infrastrukturu poput bolnica i škola. 

Hoće li se ikada nazrijeti kraj tragedijama kojima svjedočimo?

 

28.12.2017. 13:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh