« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
IZVJEŠĆE VISOKOG PREDSTAVNIKA

UN: Stanje u BiH i dalje nestabilno

Valentino Inziko, visoki predstavnik UN-a za BiH, kaže kako u zemlji i dalje postoji nacionalistička politika, te spremnost za osporavanje Daytonskog sporazuma

Fotografija vijesti
Više o

Republika Srpska

,

Bosna i Hercegovina

,

Vijeće sigurnosti UN-a

,

Ujedinjeni narodi

U Bosni i Hercegovini zabilježen je određeni napredak u proteklim mjesecima no stanje u toj zemlji i dalje je složeno i nisu ispunjene pretpostavke za zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR), stoji u redovitom šestomjesečnom izvješću visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka pripremljenom za Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, javlja Hina.

Lokalni mediji u BiH su u utorak kada Inzko u New Yorku i službeno podnosi ovo izvješće prenijeli kako visoki predstavnik cijeni da u zemlji "i dalje postoji dinamika nacionalističke politike i spremnost nekih za osporavanje mirovnog (Daytonskog) sporazuma, posebice suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH".

Inzko pri tom izrijekom upozorava na političare iz Republike Srpske s posebice na entitetskog predsjednika Milorada Dodika koji BiH redovito naziva "državnom zajednicom a RS državom jednog konstitutivnog naroda".

"Visoki dužnosnici RS javno su priznavali namjernu opstrukciju daytonskih institucija, upozoravali da RS nikada neće odustati od toga da se o svemu izjašnjava na referendumu i da će RS odlučivati ima li ili nema BiH", stoji u Inzkovu izvješću.

Visoki predstavnik podsjeća i na konkretne postupke iz RS koji ugrožavaju stabilnost BiH poput nastojanja da se ukinu državni sud i tužiteljstvo, da se umanje ovlasti Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) te na nedavni pokušaj da RS mimo države sama plaća dio dospjelih inozemnih dugova što je protuustavno i protuzakonito.

Inzko ističe kako i stanje u Federaciji BiH daje razloga za zabrinutost. Naveo je kako i dalje postoje nakane kod hrvatskih političara da se pokuša uspostaviti treći entitet.

Podsjetio je i na probleme vezane uz najavu provedbe lokalnih izbora odnosno njihovo organiziranje u Mostaru gdje nije riješen problem izbornih jedinica i u Srebrenici gdje je sada sporno tko sve tamo može glasovati.

Aktualnu vlast u Federaciji BiH, točnije Socijaldemokratsku parziju (SDP), Inzko je optužio za pokušaj uspostave političke kontrole nad radom policije.

15.05.2012. 11:27:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh