« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
APEL

UN Srbiji i Kosovu: Molimo bez napetosti

"Pozivam sve strane da se suzdrže od jednostranih poteza koji bi mogli dovesti do eskalacije napetosti u regiji", rekao je Ban Ki-moon

Više o

Srbija

,

Kosovo

,

Ban Ki-moon

,

Ujedinjeni narodi

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u četvrtak je pozvao kosovske i srpske političare da izbjegnu poteze koji bi mogli pojačati napetosti na sjeveru Kosova, u trenutku kada se NATO priprema prenijeti svoje ovlasti na granicama na dužnosnike EU-a i Kosova, prenose u petak agencije.

"Pozivam sve strane da se suzdrže od jednostranih poteza koji bi mogli dovesti do eskalacije napetosti u regiji", rekao je Ban na konferenciji za novinare. Beograd ne priznaje prištinsku deklaraciju o neovisnosti Kosova od Srbije, donesenu u veljači 2008., prenosi Reuters.

Ban je uputio poziv na mir prije održavanja sastanka UN-ova Vijeća sigurnosti tijekom kojega se na zahtjev Srbije i Rusije raspravljalo o najavljenoj akciji kosovskih vlasti preuzimanja kontrole nad graničnim prijelazima na sjeveru Kosova. Na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a zatvorenom za javnost nisu prihvaćeni nikakvi zaključci, a diplomati su se nakon sastanka povukli na dodatne konzultacije.

Zapadni diplomati u Vijeću smatraju da petnaesteročlano UN-ovo tijelo vjerojatno neće poduzimati nikakve akcije.

Ban je također izrazio zabrinutost zbog eskalacije izmjena uvreda između Srbije i Kosova. Kosovo smatra da bi kosovska policija i carinici trebali preuzeti dva granična prijelaza, no srpska strana upozorava kako bi takav potez mogao pokrenuti sukobe.

6.000 pripadnika NATO-ovih snaga na Kosovu (KFOR) spremno je spriječiti početak bilo kakvog nasilja.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, u pismu upućenom libanonskom predsjedniku Vijeća sigurnosti, veleposlaniku Navafu Salamu, piše kako politika EU-a, EULEX-a i KFOR-a ide na ruku Prištini. U pismu Salamu Jeremić piše kako Beograd raspolaže informacijom prema kojoj KFOR i EULEX namjeravaju olakšati transfer ovlasti nad prijelazima Jarinje i Brnjak Prištini. "Ovo bi predstavljalo teško kršenje njihovih neutralnih mandata u skladu s rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti", piše u Jeremićevu pismu.

Noć je na sjeveru Kosova protekla mirno, a lokalni Srbi blokirali su granične prijelaze Jarinje i Brnjak. Kosovska je vlada ranije najavila da će 16. rujna kosovska policija i carinici preuzeti te prijelaze na sjeveru Kosova. To je u četvrtak potvrdio i predsjednik kosovske vlade Hashim Thaci. Srbija se međutim protivi tim namjerama, a srbijanski predsjednik Boris Tadić Prištinu je optužio za pokretanje "jednostranih" poteza.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen posjetio je u četvrtak Prištinu i najavio da će međunarodna zaštitna postrojba KFOR na Kosovu reagirati ako na sjeveru Kosova budu ugroženi sigurnost i mir te pozvao i albansku i srbijansku stranu na dijalog i smanjivanje napetosti.

16.09.2011. 10:08:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh