« Svijet
objavljeno prije 13 godina
POMAK KA NORMALIZACIJI

Kosovski carinici počeli obnašati dužnost

Kosovski carinici i policajci raspoređeni su na graničnim prijelazima na sjeveru Kosova

Fotografija vijesti
Više o

Srbija

,

Kosovo

,

carina

,

KFOR

Kosovski carinici i policajci, zajedno s pripadnicima pravosudne misije UN-a (Eulex), raspoređeni su u petak ujutro na graničnim prijelazima na sjeveru Kosova, izjavio je kosovski ministar unutarnjih poslova Bajram Rexhepi.

Rexhepi je kazao da je operacija izvedena nešto prije osam sati i da su službenici kosovske carine i policije prebačeni, zajedno s pripadnicima EULEX-a, na granične prijelaze Jarinje i Brnjak helikopterima iz obližnje baze KFOR-a kod Leposavića. EULEX će, naveo je Rexhepi, vršiti operativni dio poslova na prijelazima, a kosovski službenici će imati tehničku ulogu. Po riječima Rexhepija, raspoređivanje je proteklo bez problema.

Srbi iz općine Leposavić okupili su se u velikom broju između sedam i osam sati ujutro na graničnom prijelazu Jarinje zastavši ispred bodljikave žice koju su pripadnici KFOR-a u četvrtak navečer postavili zatvorivši ovaj granični prijelaz. Više stotina Srba pristiglo je vlastitim i organiziranim prijevozom.

S obje strane obaju graničnih prijelaza dio lokalnih Srba proveo je noć na barikadama koje su postavili, izražavajući miran prosvjed protiv najavljene uspostave kosovske carine i policije na prijelazima na granici sa Srbijom.

Prištinski mediji javljaju da su se Srbi sa sjevera Mitrovice u jutarnjim satima počeli okupljati u blizini mosta na rijeci Ibar koja dijeli Mitrovicu na južni, albanski i sjeverni, srpski dio grada. Kako sa navodi, nekoliko stotina Srba počeli su prosvjede protiv uspostave kosovske vlasti na sjeveru Kosova.

Predsjednik usporedne općine na sjeveru Mitrovice Krstimir Pantić izjavio je da Srbi prosvjeduju i poručuju Albancima i međunarodnoj zajednici da se ne žele integrirati u, kako je rekao, takozvane institucije Kosova.

U međuvremenu albanski mediji u Prištini javljaju da helikopteri nadlijeću Mitrovicu te dodaju kako je situacija napeta, ali bez većih incidenata.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen posjetio je u četvrtak Kosovo i najavio kako će snage KFOR-a intervenirati bude li potrebno u očuvanju reda i mira na Kosovu.

16.09.2011. 12:32:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh