« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
izrael osuđuje

UN prihvatio Goldstoneovo izvješće

Povjerenstvo je za siječanjske ratne zločine u Gazi tijekom izraelske ofenzive optužilo i Izrael i Hamas

južnoafrički pravnik Richard Goldstone
južnoafrički pravnik Richard Goldstone (Wikipedia)
Više o

Ban Ki-moon

,

pojas Gaze

,

ratni zločin

,

Richard Goldstone

,

Opća skupština UN

Opća skupština UN-a u četvrtak navečer je glasovima arapskih i nesvrstanih zemalja usvojila rezoluciju kojom se prihvaća izvješće bivšeg južnoafričkog suca Richarda Goldstonea o zločinima počinjenima u izraelskoj operaciji u Gazi početkom siječnja - potez koji je Izrael osudio ne birajući riječi.

U izvješću Goldstoneova povjerenstva obje sukobljene strane, Izrael i Hamas, optužuju se za ratne zločine tijekom ofenzive izraelske vojske na pojas Gaze u siječnju u kojoj je poginulo 1400 Palestinaca i 13 Izraelaca.

Iako je optužio obje strane, Goldstone je bio stroži prema Izraelu čije su vlasti odbile surađivati s njegovim povjerenstvom.

Izvješće je sinoć u Općoj skupštini usvojeno sa 114 glasova prema 18 protiv. Većina zemalja EU-a bila je u skupini 44 zemlje koje su bile suzdržane. U pripadajućoj rezoluciji traži se da glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pošalje dokument u Vijeće sigurnosti, od kojeg se, pak, traži akcija prema počiniteljima zločina.

Sudac Goldstone sam je predložio da se njegovo izvješće preda Međunarodnom kaznenom sudu ako Izraelci i Hamas u idućih šest mjeseci ne provedu vjerodostojnu istragu o svojem djelovanju tijekom ofenzive. Rezolucija Opće skupštine nije obvezujuća i teško da će natjerati bilo Izrael ili Hamas na poduzimanje istrage.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova u petak je odluku Opće skupštine ocijenilo "smijurijom", a to tijelo nazvalo "potpuno odvojenim od stvarnosti".

"Izrael ima pravo na samoobranu i nastavit će štititi svoje građane od prijetnja međunarodnih terorista", navodi se u priopćenju. "Izrael je u toj akciji pokazao više vojne i moralne standarde nego bilo koja od zemalja incijatora rezolucije", dodaje se. Izrael također navodi da se prema broju zemalja koje su bile protiv ili suzdržane može smatrati da "rezolucija nema potporu moralne većine". (hina/metro-portal)

06.11.2009. 09:27:55
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    06.11.2009. 11:59
    vidjet ćete, na kraju će izrael prijetiti cijelom svijetu... a i ima toliki nuklearni arsenal da uništi planet Zemlju barem 3 puta... :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh