« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
PRIJETNJA SANKCIJAMA

UN poslao ozbiljno upozorenje S. Koreji

Sjeverna Koreja najavila je da će između 12. i 16. travnja lansirati satelit, usprkos rezolucijama UN-ova Vijeća sigurnosti koje to zabranjuju

Fotografija vijesti
Više o

Ban Ki-moon

,

Sjeverna Koreja

,

Ujedinjeni narodi

Lansiranje satelita moglo bi ugroziti međunarodnu pomoć i time pogoršati ionako vrlo tešku situaciju u zemlji, poručio je Ban Ki-moon vlastima u Sjevernoj Koreji, prenosi Hina.

"Takav potez naštetio bi nedavnom diplomatskom napretku i, s obzirom na utjecaj na međunarodne donatore, mogao bi otežati humanitarno stanje u unutrašnjosti zemlje", rekao je glavni tajnik u govoru u Singapuru.

Pred publikom u kojoj su bili vladini dužnosnici, diplomati i profesori, Ban Ki-moon je rekao da je vrlo zabrinut najavom Pyongyanga koji je prošloga tjedna objavio da će sredinom travnja lansirati raketu koja bi nosila promatrački satelit za civilnu namjenu.

To bi bilo jasno kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, rekao je.

Sjeverna Koreja najavila je da će između 12. i 16. travnja lansirati satelit, usprkos rezolucijama UN-ova Vijeća sigurnosti koje to zabranjuju. Lansiranje se planira kako bi se obilježilo sto godina od rođenja utemeljitelja Sjeverne Koreje Kim Il-Sunga.

Ti su sateliti nužni za gospodarski razvoj zemlje i dio su mirnodopskih djelatnosti u svemiru, najavila je ranije Sjeverna Koreja.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici smatraju međutim da je zapravo posrijedi ispitivanje rakete dugog dometa, što je zabranjeno po UN-ovim rezolucijama.

23.03.2012. 08:58:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh