« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
ČVRSTA PORUKA DAMASKU

UN će vjerojatno osuditi Siriju

Ujedinjeni narodi trebali bi, na američku inicijativu, osuditi Siriju zbog ubijanja i masovnih uhićenja pobunjenika

Fotografija vijesti
Više o

UN

,

Sirija

,

osuda

Očekuje se da će Vijeće za zaštitu ljudskih prava UN-a zatražiti osnivanje misije za utvrđivanje činjenica o nasilju koje je počinila sirijska vojska, te predložiti kako Sirija ne može postati članica Vijeća na sastanku koji će biti održan sljedeći mjesec.

Ali kada je počeo izvanredni sastanak Vijeća, sazvan na zahtjev SAD-a, američki i europski izaslanici pokušali su uvjeriti zemlje latinske Amerike i Afrike da podrže zajedničku rezoluciju. "Vijeće će biti prilično podijeljeno, ali moramo glasovati za taj tekst", kazao je jedan zapadni diplomat za britansku novinsku agenciju Reuters.

U govoru na otvaranju sastanka, zamjenica visokog povjerenika UN-a za ljudska prava Kyung-wha kang kazala je da sirijski tenkovi bombardiraju gusto naseljena područja, te da su čitavi gradovi pod opsadom. "Imamo izvješća o snajperskoj vatri na osobe koje pokušavaju pomoći ranjenicima ili ukloniti mrtva tijela s javnih mjesta", kazala je.

"Sirijske vojne i sigurnosne snage ne poštuju osnovna ljudska prava", istaknula je, u svom govoru u ime Ureda za ljudska prava UN-a.

29.04.2011. 15:20:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh