« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
POSLIJERATNA OBNOVA

UN će osloboditi blokirane libijske račune

Kad je u veljači u Libiji izbila pobuna protiv Moamera Gadafija Vijeće sigurnosti zamrznulo je sredstva pohranjena na inozemnim računima, procijenjena na 150 milijardi dolara

Fotografija vijesti
Više o

Libija

,

Moamer Gadafi

,

Vijeće sigurnosti UN-a

,

Nacionalno prijelazno vijeće

Budući da je nova libijska vlada dobila tek dio ogromnog bogatstva koje je bivša vlast pohranila u banke diljem svijeta, Vijeće sigurnosti UN-a počelo je ubrzano raditi na odmrzavanju svih sredstava poslijeratnoj vlasti, prenosi Hina.

Vijeće je u tom smislu počelo djelovati nakon što je od njega ovoga tjedna Ian Martin, posebni izaslanik UN-a u Libiji, zatražio da se riješi "žurna potreba za likvidnim sredstvima" i nezadovljstvo stanovništva zbog nedostatka gotovog novca.

Kada je u veljači u Libiji izbila pobuna protiv Moamera Gadafija Vijeće sigurnosti zamrznulo je sredstva pohranjena na inozemnim računima, procijenjena na 150 milijardi dolara i stečena velikim dijelom izvozom nafte.

Više od mjesec dana nakon što su borbe okončane svrgavanjem Gadafija i njegovom smrću, odbor za sankcije Vijeća sigurnosti oslobodio je samo 18 milijardi dolara no diplomati kažu da su do Tripolija stigle samo tri milijarde dolara. Najveći dio od 150 milijardi dolara ostaje zamrznut.

Martin je u ponedjeljak zatražio od Vijeća sigurnosti da se brzo dogovori sa zemljama koje drže libijska sredstva i libijskim vlastima oko "koordiniranog pristupa" i istaknuo da su u pitanju stabilizacija zemlje, uspjeh vlade i stajališta spram međunarodne zajednice.

Nakon njegovog izvješća članice vijeća su se dogovorile osnovati manju skupinu da razmotri to pitanje. "Mislim da moramo prilično brzo djelovati oko toga, u tjednima a ne mjesecima", rekao je viši diplomat vijeća.

01.12.2011. 08:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh