« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
1924. - 2010.

Umro Mladen Štulhofer, tvorac prvog hrvatskog pacemakera

Mladen Štulhofer bio je ugledni kirurg, jedan je od tvoraca prvog domaćeg pacemakera, a u području kirurgije objavio je mnoge radove

mladen štulhofer
mladen štulhofer (Wikipedia)
Više o

rođeni 20. kolovoza

,

Liburnicon

Mladen Štulhofer, ugledni kirurg i jedan od tvoraca prvog domaćeg pacemakera, umro je 3. rujna u 87. godini u Zagrebu, izvijestila je danas Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, čiji je Štulhofer bio član suradnik Razredu za medicinske znanosti.

Mladen Štulhofer rođen je 1924. u Zagrebu, osnovnu školu i klasičnu gimnaziju završio je u Zagrebu, a na zagrebačkom Medicinskom fakultetu je 1951. promoviran za doktora opće medicine. Radio je kao asistent na Anatomskom institutu te u Zagrebu i Ljubljani specijalizirao kirurgiju. Radio je u KB "Dr. Ozren Novosel" (danas KB "Merkur") posvetivši se torakalnoj i kardiovaskularnoj kirurgiji.

U Parizu je 1958. bio stipendist u dva velika kirurška centra, a po povratku je sa stručnjacima Instituta "Ruđer Bošković" izradio prvi domaći električni stimulator srca (pacemaker) za liječenje intraoperativno nastalog A-V bloka, što objavljuje 1963. u "Liječničkom vjesniku". Završna istraživanja i rezultate umjetnoga električnog podraživača srca sintetizirao je u doktorskoj disertaciji.

Uz kirurški stručni rad, radio je i na području eksperimentalne kirurgije te stvorio temelje novom medicinsko-tehničkom dostignuću koje je omogućilo razvoj suvremene kardijalne kirurgije. Bio je i predstojnik Kirurške službe KB "Dr. Ozren Novosel", a stručni i znanstveni interes usmjerio je prema kirurškoj patologiji probavnih organa te postao začetnikom suvremeno koncipirane vagotomije na našem području.

Radio je i kao izvanredni te redoviti profesor kirurgije za potrebe postdiplomske nastave na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Objavio je knjige "Digestivna kirurgija" i "Kirurgija probavnog sustava", te oko 200 radova.

Bio je član brojnih svjetskih kirurških društava i akademija te predsjednik Hrvatsko-njemačkoga društva za promicanje kulturnih i znanstvenih odnosa.

Za znanstveni doprinos komparativnoj patologiji primio je nagradu "Ljudevit Jurak", a za znanstvenu međunarodnu suradnju odličje "Red kneza Branimira s ogrlicom".

Posljednji ispraćaj Mladena Štulhofera bit će 8. rujna, u 13,50 sati, na Krematoriju u Zagrebu. (hina/metro-portal)

07.09.2010. 12:52:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh