« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
ZOR:

Matijašević podržava Josipovićev, a odbacuje Šeksov prijedlog

Ozren Matijašević podržao je prijedlog da se u vezi referenduma o ZOR-u donese saborska deklaracija, a ne podržava uplitanje Ustavnog suda

ozren matijašević zor
ozren matijašević zor (Damjan Tadić/Cropix)
Više o

Vladimir Šeks

,

Ozren Matijašević

,

ZOR

,

Zakon o radu

,

Ivo Josipović

,

novčanica

Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata,  podržao je danas inicijativu predsjednika Josipovića o donošenju saborske deklaracije u vezi referenduma o izmjenama Zakona o radu na temelju potpisa koje su prikupili sindikati, te odbacio prijedlog potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa da "Ustavni sud arbitrira po pitanju referenduma".

"Prijedlog predsjednika Josipovića o donošenju saborske deklaracije u vezi referenduma o izmjenama ZOR-a je suvisao i prihvaćam ga", rekao je Matijašević na konferenciji za novinare. Pritom je istaknuo kako bi idućem sastanku sindikalnih predstavnika s Vladom trebao nazočiti i Josipović.

Na pitanje kako komentira Šeksove riječi da će saborski Odbor za Ustav možda predložiti da Ustavni sud arbitrira po pitanju referenduma, Matijašević je kazao kako za takvo što nema potrebe dodavši kako je Šeks "veliki meštar kojem je cilj da se referendum ne održi".

"Nikakva odluka Ustavnog suda nije potrebna jer je zakonom regulirano da ako se prikupi deset posto potpisa građana s pravom glasa, onda će odluku o raspisivanju referenduma donijeti Sabor", istaknuo je Matijašević.

Matijašević je također izvjestio o jučerašnjem sastanku s predstavnicima Vlade o mjerama koje treba poduzeti kako bi se spasilo 2.000 radnika u pet tvrtki na području splitsko-dalmatinske županije - Dalmacijavinu, Adriachemu, Trimotu, Autoprijevozu Sinj i RLE brodogradilištu u Vranjicu.

Dogovoreno je da se u idućih 20 dana naprave poslovni planovi održivosti, u protivnom neke tvrtke, kao što su Trimot i Adriachem, otići će u stečaj, kazao je Matijašević. Posebno je upozorio na stanje u Trimotu čiji su dugovi narasli na 92 milijuna kuna, a godišnji prihodi iznose 15 milijuna kuna.

Također je dogovoreno da u idućih 20 dana počne preseljenje tvrtke Dalmacijavino iz splitske gradske luke u sjevernu luku, a za te aktivnosti, koje će trajati pet mjeseci, odobreno je 20 milijuna kuna.

Matijašević je najavio i sudsku tužbu protiv Jutarnjeg lista zbog objave lažne informacije da se tri puta sastao s bivšim premijerom Ivom Sanaderom. "Nisam se sastao s bivšim premijerom Sanaderom, a imam pisane materijale o provedenoj proceduri za dodjelu stana", kazao je Matijašević. (hina/metro-portal)

07.09.2010. 13:47:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh