« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Umro legendarni francuski knjižar Pierre Beres

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Didier Plowy/MCC)
Više o

Pierre Beres

Pierre Beres, legendarni knjižar, kolekcionar rijetkih knjiga i rukopisa tijekom tri četvrtine stoljeća, prijatelj Picasssa i Aragona, umro je početkom tjedna u 95. godini, objavila je njegova obitelji.

Taj "najveći knjižar svijeta", kako ga je nazvao specijalizirani časopis Lire, prije tri godine odlučio se odvojiti od velikog dijela svoje zbirke, 12.000 naslova svoje biblioteke starih knjiga.

Beres se 30-ih godina, nakon Velike depresije, zainteresirao za američke biblioteke koje su prodavali propali milijarderi i tada počinje kupovati rijetke dokumente, originalna izdanja Cervantesa, koje je ponekad i desetljećima čuvao prije nego bi ih ponudio i prodao.

Među kupljenim i preprodanim draguljima književnosti je venecijanska zbirka Pillone (168 knjiga tiskanih u XV. i XVI. stoljeću čije rubove je oslikao Ticijanov učenik), te Stendhalovi ruskopisi s ispravkama autora.

U Francuskoj nacionalnoj knjižnici je 2001. prodan rukopis Louis-Ferdinanda Celina "Putovanje nakraj noći" po rekordnoj cijeni od dva milijuna eura.

Beres je bio prijatelj Picassa, Matissa, Eluarda i Aragona, a bio je i kolekcionar umjetničkih djela, posebice Massona i Giacomettija. (HINA)

31.07.2008. 19:43:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh