« Glazba
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
1947. - 2014.

Umro je Paco de Lucia

Slavni gitarist umro je od srčanog udara u 66. godini života u svojoj kući u Algecirasu

Napustio nas je virtuoz gitare
Napustio nas je virtuoz gitare (Wikipedia)
Više o

Paco de Lucia

,

umro Paco de Lucia

Paco de Lucia, gitaristički virtuoz, preminuo je jutros od posljedica srčanog udara u svom domu u gradu Algeciras.

Francisco Sánchez Gómez, poznatiji kao Paco de Lucía, je španjolski gitarist koji je prvenstveno poznat po svojoj posvećenosti flamencu

Počinje svirati gitaru u dobi od šest godina pod vodstvom svoga oca , Antonio Sáncheza, i svoga brata Ramóna de Algecirasa. Prvo je bio samo prateći gitarist drugim flamenco gitaristima ali od 1967. započinje svoju solo karijeru a iste godine izdaje svoju prvu ploču. Paco de Lucía 1973. snima pjesmu Entre Dos Aguas(hrv. Između dvije vode) koja zauzima vrh španjolske top ljestvice 20 tjedana, i tada počinje biti poznat i na internacionalnom planu.

Ipak pravi proboj desio se 1981. kada je objavio album Friday Night in San Francisco na kojem su sudjelovali i John McLaughlin i Al Di Meola. Paco de Lucía računa se kao jedno od najvećih imena unutar španjolske glazbe 20. stoljeća.

Prije nego što mu je bilo ponuđeno da tumači i svira Joaquín Rodrigov Concierto de Aranjuez 1991. nije umio čitati note. Naučio bi se jednostavno svirati druge kopozicije slušajući druge gitariste kako sviraju. Ipak njegov pokušaj da tako nastavi i svirajući Concierto je vrijedan pažnje.

Dok je učio svirati Concierto kao flamenco gitarist, gdje su ritam i takt od velike važnosti, ponekad je odsviravao prljave tonove, kada je išao od niskih do visokih tonova, tako da na taj način ne bi uništio ritam. Uvidio je da kao flamenco gitarist imap pravo tumačiti Concierto na svoj vlastiti način. Sam Rodrigo je smatrao Pacovu verziju Concierta "lijepom, egzotičnom i inspirirajućom".

Zajedno sa Bryanom Adamsom snima 1995. pjesmu i video "Have You Ever Really Loved A Woman" na soundtracku za film Don Juan DeMarco. Kroz njegovu široku diskografiju proširio je tehničke i glazbene granice na gitari. Dobiva naziv počasnog doktora na sveučilištu u Cadizu 2007.

Prisjetimo se majstora:

26.02.2014. 10:57:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh