« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 11 mjeseci
1942. - 2016.

Umro je Muhammad Ali, najveći borac svih vremena

Muhammad Ali, rođen kao Cassius Clay, nedvojbeno je najveći borac svih vremena, boksač koji je potpuno promijenio sliku svijeta u svom sportu

Umro je Muhammad Ali
Umro je Muhammad Ali (Arhiva)
Više o

Muhammad Ali

,

Cassius Clay

,

umro Muhammad Ali

,

Rumble in The Jungle

Muhammad Ali, veliki prvak i boksač koji je potpuno promijenio sliku tog sporta umro je u bolnici u 74. godini nakon što je pred dva dana hospitaliziran zbog problema s disanjem. Fantastičnu karijeru završio je 1981. godine, nakon čega je obolio od Parkinsonove bolesti.

Pravim imenom Cassius Marcellus Clay Junior, Ali je rođen 17. siječnja 1942. u Louisvilleu, u američkoj saveznoj državi Kentucky. Ime kojim je stekao svjetsku slavu uzeo je 1964., kada je odlučio prijeći na islam, četiri godine nakon što je postao olimpijski pobjednik u lakoteškoj kategoriji. 

Te 1964. Ali je postao i svjetski prvak u teškoj kategoriji pobjedom protiv Sonnyja Listona, a tri godine nakon promjene imena, izazvao je nove kontroverze - odbio je služiti američkoj vojsci i oštro se usprotivio ratu u Vijetnamu, opravdavajući to svojim vjerskim uvjerenjima. Zbog toga je bio osuđen, oduzete su mu titule, a tri godine se nije borio.

U velikoj karijeri u 61 meču upisao je 56 pobjeda (od čega 37 nokautom) i pet poraza, a jedini je boksač koji je tri puta zaredom bio svjetski prvak u teškoj kategoriji.

Kao podsjetnik na veliku karijeru boksačkog genija evo snimke legendarne borbe u Kinshasi - Rumble in The Jungle s Georgeom Foremanom:

04.06.2016. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh