« Glazba
objavljeno prije 10 godina
1942. - 2013.

Umro je Lou Reed

Legendarni američki rocker preminuo je u 71. godini života zbog još neutvrđenih razloga

Napustio nas je još jedan velikan
Napustio nas je još jedan velikan (Wikipedia)
Više o

Lou Reed

,

umro Lou Reed

Lou Reed, legendarni osnivač Velvet Undergrounda preminuo je danas iz još neutvrđenih razloga, javio je Rolling Stone. Reed se ove godine podvrgao operaciji transplantacije jetre, a još prije nekoliko dana bio je prilično aktivan

Lou Reed rođen je 2. ožujka 1942. godine u Brooklynu, a odrastao je na Long Islandu. Tijekom studija se počeo zanimati za glazbu i s još jednom legendom, Johnom Caleom, počeo je svirati 60-ih u bendu The Primitives, koji su uskoro postali The Warlocks.

Najveće uspjehe ostvario je u razdoblju kada sa Sterlingom Morrisonom osnovao The Velvet Underground, kojem su se uskoro pridružili i John Cale i Maureen Tucker. 

Ime su uzeli po jeftinom S&M romanu te su ubrzo postali poznatim u art krugovima. Njihov rani zvuk bio je značajno obilježen glasnim dronovima, velikom količinom buke te dokumentaristički preciznim i kontroverznim tekstovima Lou Reeda.

Uskoro ih je zamjetio te pod svoje okrilje uzeo Andy Warhol, dodao im pjevačicu Nico pa su počeli češće svirati po galerijama i umjetničkim skupovima što ih je, u konačnici, dovelo i do snimanja prvog albuma. Album The Velvet Underground And Nico se slabo prodavao no do danas je ostao jedan od najutjecajnijih rock albuma svih vremena. Pažnju je privlačio time što se svojom mračnom tematikom i začudnim zvucima izrazito razlikovao od većine tadašnje flower power produkcije.

Kratko nakon snimanja prvog albuma Nico napušta bend i kreće u solo karijeru, a ostatak grupe se zatvara u studio gdje snimaju jedan od najglasnijih albuma u povijesti rocka White Light/White Heat prepun skričavih gitara i čudne buke. Tematika pjesama je još kontroverznije zagrebala po samom dnu: teške droge, ubojstva, prostitucija, transeksualne orgije... No, tijekom turneje nakon tog albuma svađe među članovima se sve veće. U konačnici, John Cale odlazi i započinje vrlo uspješnu solo karijeru a Lou Reed definitivno preuzima poziciju vođe grupe.

Na trećem albumu The Velvet Underground novi član grupe postaje gitarist Doug Yule, a glazba doživljava promjene. Odjednom počinju svirati lagane, tihe i pomalo kontemplativne skladbe no tekstualno zadržavaju uličnu retoriku.

Evo kako je legenda izvela jednu od najsnažnijih pjesama u povijesti rocka, Walk on The Wild Side. R.I.P.

27.10.2013. 19:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh