« Glazba
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
ODLAZAK VELIKANA

Umro američki kralj soula Solomon Burke

Američki pjevač Solomon Burke, prozvan "kraljem soula", umro je danas u 70. godini

Solomon Burke
Solomon Burke (Getty Images)
Više o

smrt

,

Homo Homini Lupus

,

Pord

"Mogu vam potvrditi da je Solomon Burke preminuo", izjavila je Antoinette Spaans, glasnogovornica zračne luke. Kazala je da nije u mogućnosti reći je li pjevač umro u zrakoplovu ili po dolasku u zračnu luku.

Burke je trebao nastupiti u utorak navečer u Paradisu u Amsterdamu s nizozemskom skupinom De Dijk s kojom je snimio album.

Rođen 21. ožujka 1940. u Philadelphiji, zvijezda rhythm'n bluesa i soula posebno je bila poznata po pjesmi "Everybody Needs Somebody to Love" koju su preuzeli Rolling Stonesi i koja je postala naslovna pjesma filma Johna Landisa iz 1980. "Blues Brothers". Burke je bio otac 21 djeteta, djed 90 unuka i pradjed 19 praunuka.

Godine 1956. snimio je svoj prvi album "Christmas Present from Heaven" koji je prodan u milijun primjeraka. Između 1961. i 1968. Burke je izdao 32 singla za Atlantic Records. Nastavio je snimati albume i nastupati na koncertima tijekom sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina.

Godine 2001. primljen je u "Dvoranu slavnih rock and rolla", iste godine kad i Michael Jackson i Paul Simon. Nagrađen je Grammyjem za najbolji blues album 2002. za "Don't give up on me". (hina/metro-portal)

10.10.2010. 13:54:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh