« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
1932-2010

Umro američki demokratski kongresnik John Murtha

Murtha je uvijek slovio za jednog najmoćnijih zastupnika Predstavničkog doma

(Wikipedia)
Više o

John Murtha

,

američki Kongres

Američki kongresnik John Murtha, demokrat iz Pennsylvanije, desetljećima jedan od najutjecajnjih članova Predstavničkog doma Kongresa, umro je u ponedjeljak u dobi od 77 godina, nakon komplikacija s operacijom mokraćnog mjehura.

Kao višestruko odlikovani marinac iz Korejskog i Vijetnamskog rata, godine 1974. je postao prvi vijetnamski veteran izabran u Kongres, osvojivši tradicionalno republikanski 12. izborni okrug u Pennsylvaniji.

Nakon toga je na izborima uvijek pobjeđivao s više od 60 posto glasova, izuzev 1980., a prošloga je tjedna napunio 36 godina zastupničkog staža, najviše za jednog kongresnika iz Pennsylvanije.

Bio je najviši demokratski član Pododbora za odobravanje proračunskih sredstava za Pentagon, sa širokim ovlastima odlučivanja kako će se podijeliti savezni dolari i tko će ih dobiti. Bez obzira jesu li demokrati bili većina ili manjina u Kongresu, Murtha je uvijek slovio za jednog najmoćnijih zastupnika Predstavničkog doma, po ocjeni američkog javnog radija NPR.

Njegova smrt ostavit će predsjednicu Predstavničkog doma Nancy Pelosi bez ključnog saveznika u pitanjima obrane i vanjske politike, a Demokratskoj stranci dovesti u pitanje zadržavanje te izborne jedinice na kongresnim izborima u studenom ove godine, ocjenjuje dnevni list USA Today.

John Murtha bio je na glasu i kao najvještiji kongresnik u tzv. "pork-barell politici" - iskorištavanju položaja u parlamentu za financiranje projekata u svojoj izbornoj jedinici, zbog čega je bio podvrgnut nizu istraga etičkih povjerenstava Kongresa.

"Pork-barell" (bačva usoljene svinjetine) u 19. je stoljeću bila mjera kućnog standarda u SAD-u, a na Jugu je postojao običaj poklanjanja takve bačve robovima, koji su se morali natjecati za dijelove sadržaja.

Osim za svoj rodni Johnstown i 12. izborni krug u zapadnoj Pennsylvaniji, gdje autocesta, zračna luka i dvije bolnice nose njegovo ime, Murtha je uvijek energično zagovarao izdvajanja iz proračuna za vojsku i veterane.

Od skandala Abscam iz 1980., kada su agenti FBI-a nudili mito kongresnicima, a Murtha je bio svjedok-pokajnik, njegova je zastupnička etika uvijek bila podložna ispitivanju, uključujući i novi proračun Pentagona za 2011. godinu, vrijedan 708 milijardi dolara.

"Ako sam korumpiran, to je zato što vodim brigu o svome okrugu. Moj je posao kao člana Kongresa da se pobrinem za ono što vidim da je nužno", rekao je Murtha u intervjuu za The Pittburgh Post-Gazette u svibnju 2009. (hina/metro-portal)

09.02.2010. 09:35:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh