« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ZBOG TUMORA?

Iran počeo proces obogaćivanja uranija na 20%

Islamska Republika tvrdi da joj je 20-postotni uranij žurno potreban za njezin istraživački reaktor u Teheranu

(Getty Images)
Više o

Iran

,

obogaćivanje urana

,

uranij

Iran je u utorak ujutro počeo proces obogaćivanja uranija na 20 posto u postrojenju u Natanzu pod nadzorom inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), objavila je agencija Isna, citirajući šefa iranske agencije za atomsku energiju Alija Akbara Salehija.

"Proces je počeo u istraživačkom centru u Natanzu, na 164 centrifuge koje su pripremljene za obogaćivanje uranija do 20 posto", rekao je Salehi.

Pokretanje procesa obogaćivanja uranija na 20 posto u nedjelju je prvo najavio predsjednik države Mahmud Ahmadinedžad, a Iran je o tome u ponedjeljak službeno izvijestio IAEA-u.

Islamska Republika tvrdi da joj je 20-postotni uranij žurno potreban za njezin istraživački reaktor u Teheranu koji proizvodi izotope nužne u liječenju nekih zloćudnih tumora.

Iran je u studenome odbio prijedlog IAEA-e i Šestorice (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija, Njemačka) o slanju 70 posto svojeg niskoobogaćenog uranija (3,5 posto) u Rusiju, gdje bi bio obogaćen na razinu 19,75 posto i potom u Francusku, gdje bi bio pretvoren u 20-postotno obogaćeno gorivo, potrebno za teheranski reaktor koji služi za medicinska istraživanja.

Reakcije iz svijeta na jučerašnju najavu Teherana kako će sam proizvoditi 20-postotni obogaćeni uranij pokazale su jedinstvo u zahtjevima za snažnijim sankcijama protiv teheranskog režima, uključujući i Rusiju, koja je ipak još jednom pozvala Iran da prihvati prijedlog IAEA-e o zamjeni niskoobogaćenog uranija za visokoobogaćeno gorivo iz svijeta.

Za proizvodnju nuklearnog oružja uranij je potrebno obogatiti 80 posto.

09.02.2010. 10:28:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh