« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
U tajnosti

Svrgnuti honduraški predsjednik Zelaya vratio se u Honduras

Prvi put nakon državnog udara, bivši predsjednik vratio se u državu

(Wikipedia)
Više o

Manuel Zelaya

,

Honduras

Svrgnuti predsjednik Manuel Zelaya vratio se u Tegucigalpu u tajnosti, prvi put nakon državnog udara 28. lipnja kojim je smijenjen s vlasti i u ponedjeljak je bio u zgradi brazilskog veleposlanstva, kako je izvijestilo samo veleposlanstvo.

Honduraška vlada Roberta Michelettija zanijekala je Zelayin povratak u zemlju, premda je informaciju potvrdilo nekoliko izvora, među kojima i venezuelski predsjednik Hugo Chavez i supruga svrgnutog predsjednika.

Vijest o njegovu iznenadnom povratku objavljena je dan nakon njegova 57. rođendana i 48 sati prije sjednice Opće skupštine UN-a u New Yorku u srijedu, gdje bi trebao održati govor.

Prva tajnica honduraškog veleposlanstva u Nikaragvi Elizabeth Sierra izjavila je u ponedjeljak ujutro da je Zelaya u prostorijama UN-a u Tegucigalpi, ispred kojih se okupilo više stotina njegovih pristaša, ali je glasnogovornica svjetske organizacije ubrzo zanijekala tu informaciju.

Zelaya se već dvaput pokušavao vratiti u zemlju nakon nasilnog svrgavanja s vlasti prije gotovo tri mjeseca.

Pokušaj međunarodnog posredovanja koji je koncem srpnja predvodio predsjednik Kostarike Oscar Arias, nije uspio zbog odbijanja Michelettijeve vlade da preda vlast Zelayji u okviru vlade nacionalnog jedinstva.

Nova vlada usto je potvrdila da će se predsjednički izbori održati 29. studenoga kao što je planirano, premda je većina stranih država već najavila da neće priznati njihove rezultate. (Hina/Metro-portal)

22.09.2009. 00:24:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh