« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
1925. - 2013.

Umrla je Margaret Thatcher

Margaret Thatcher, poznata Željezna lady, višestruka premijerka Velike Britanije preminula je od posljedica moždanog udara

Margaret Thatcher, Željezna lady otišla je tiho
Margaret Thatcher, Željezna lady otišla je tiho (Wikipedia)
Više o

Margaret Thatcher

,

biografija

,

umrla Margaret Thatcher

,

Željezna lady

Margaret Thatcher umrla je danas u 88. godini od posljedica moždanog udara, javlja Sky News prenoseći izjavu glasnogovornika bivše premijerke Lorda Bella.

Margaret Hilda Thatcher postala je prva predsjednica vlade Velike Britanije, koji je položaj držala od 4. svibnja 1979. do 28. studenoga 1990. godine, što je najduži mandat jednog predsjednika vlade Ujedinjenog kraljevstva od 1827. godine, zaradivši pritom nadimak Željezna lady zbog svog stila vođenja vlade.

Trebalo joj je dvije godine da bolnim rezovima dovede britansko gospodarstvo na put oporavka, a odmah nakon toga, 1982. godine, suočila se s problemom Falklandskih otoka koje je zauzela argentinska vojska.

Barunica Thatcher opravdala je svoj nadimak i poslala vojnu flotu Velike Britanije koja je u par dana falklandskog rata vratila otoke Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ostat će u povijesti kao jedna od najkontroverznijih političarki 20. stoljeća, koju su mnogi mrzili, no jednak ih je broj i obožavao. Bila je najodlučnija i najdosljednija političarka svoje generacije, velika prijateljica tadašnjeg američkog predsjednika Ronalda Reagana.

Kada se počelo pričati o ujedinjenu dvije Njemačke Margaret Thatcher je oštro ustrajavala na tome da do ujedinjena ne dođe. To je potvrdio i njemački kancelar Kohl s kojim se posvađala na susret u Parizu smatrajući da je ujedinjena Njemačka presnažna za ostatak Europe te da slabi Sovjetski Savez.

Kohl je poslije tvrdio da je cijelo vrijeme susreta bila izrazito bijesna i lupala nogom u pod. Nakon unutarstranačkog previranja podnijela je ostavku na premijersko mjesto 28. studenog 1990. i sa suzama u očima obratila se britanskoj javnosti priopćivši joj tu odluku. Nakon 11 i pol godina na premijersko mjesto zasjeo je John Major.

Za vrijeme posjeta Hrvatskoj u rujnu 1998. godine Franjo Tuđman odlikovao je Margaret Thatcher Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom, a primila je i počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu.

Piše: Metro portal/Wikipedia
08.04.2013. 13:57:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh