« Svijet
objavljeno prije 1 godinu i 7 mjeseci
KRAJ ERE

Umrla je Elizabeta II

Ovo je kraj jedne ere, jer je na tronu bila zadnjih 70 godina, više od svih kraljeva u zadnjim stoljećima, a imala je 96 godina

Umrla je kraljica Elizabeta II
Umrla je kraljica Elizabeta II (Arhiva)
Više o

Elizabeta II.

,

kraljica Elizabeta II

Kraljica Elizabeta II je umrla. Umrla je u svom dvorcu Balmoral, u Škotskoj, mjestu koji je voljela najviše zbog toga što je tamo većinom živio njen suprug, princ Phillip.

Ovo je kraj jedne ere, jer je na tronu bila zadnjih 70 godina, više od svih kraljeva u zadnjim stoljećima, a imala je 96 godina

Elizabeta je rođena 21. travnja 1926. u Mayfairu u Londonu, kao prvo dijete vojvode i vojvotkinje od Yorka. Njezin otac stupio je na prijestolje 1936. godine, nakon abdikacije svog brata, kralja Eduarda VIII, čime je Elizabeta postala prijestolonasljednica.

Školovala se privatno kod kuće, a javne dužnosti počela je obavljati tijekom Drugoga svjetskog rata, služeći u pomoćnoj teritorijalnoj službi. U studenom 1947. udala se za Philipa Mountbattena, bivšeg princa Grčke i Danske, a njihov je brak trajao 73 godine do Filipove smrti 2021. Imali su četvero djece: Charlesa, princa od Walesa; Anne, kraljevsku princezu; princa Andrewa, vojvodu od Yorka; i princa Edwarda, grofa od Wessexa.

Kada joj je otac umro u veljači 1952., Elizabeta, koja je tada imala 25 godina, postala je kraljica sedam nezavisnih zemalja Commonwealtha: Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike, Pakistana i Cejlona, ​​kao i šefica Commonwealtha.

Elizabeta je vladala kao ustavni monarh kroz velike političke promjene kao što su nevolje u Sjevernoj Irskoj, devolucija u Ujedinjenom Kraljevstvu, pristupanje Ujedinjenog Kraljevstva Europskim zajednicama, povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, kanadske domovine i dekolonizacija Afrike. Broj njezinih kraljevstava varirao je tijekom vremena kako su teritorije stekle neovisnost i kako su područja, uključujući Južnu Afriku, Pakistan i Cejlon (preimenovana u Šri Lanku), postala republike.

 

08.09.2022. 19:34:13
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    08.09.2022. 21:13
    Rip dugo je vladala bila dio povijesti britanije
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh