Umočite čips u slasni umak od gljiva i slanine
Dobra ideja koja će vam pomoći da obogatite okus vaši omiljenim zubnim zanimacijama, te da iznenadite ukućane, ali i goste
Svi ljudi vole grickalice, no s vremenom je poželjno uvesti poneke inovacije poput raznovrsnih umaka koji će obogatiti okus vašim omiljenim zubnim zanimacijama. U dućanima ima za kupiti već pripremljene umake, no ipak su to industrijski proizvodi koji nemaju dušu, a da ne govorimo o sumnjivoj kvaliteti.
Kako svi znamo da je domaća hrana najbolja, pogotovo ako se radi s puno ljubavi, donosimo vam recept za ukusni umak kojim možete iznenaditi svoje ukućane, ali i goste.
Umak od gljiva i slanine
Za ovaj umak potrebno vam je:
3 sušena vrganja
120 ml vrele vode
8 šnita debelo narezane slanine
1 veliki poriluk, samo bijeli i blijedo zeleni dijelovi, prepolovljen po dužini, te poprečno tanko narezan
4 češnja češnjaka, sitno kosana
0.5 kg šampinjona, očišćeni i narezani
1 čajna žličica soli
malo papra
1 ½ čajna žličica sitno mljevenog timijana
240 ml sirnog namaza
480 ml kiselog vrhnja
3 južne žlice, oko 45 grama, sitno narezanog mladog luka i to zelenog djela
Priprema:
Sušene vrganje namočite u vreloj vodi, neka odstoje 20-ak minuta. Izvadite vrganje, iscijedite višak vode te ih grubo nasjeckajte. Pošto će vam tekućina u kojoj su se vrganji namakali biti potrebna za kasnije, sačuvajte ju, te ju procijedite kako bi odstranili zaostale mrvice.
Slaninu prepržite na srednje jakoj vatri, oko 5 minuta sa svake strane, odnosno dok ne postane hrskava. Kada je gotova poslažite ju na papirnate maramice kako bi se ukloni višak masnoće. Sačuvajte masnoću od pečenja, oko 60 ml, a ostatak odstranite iz posude Slaninu nasjeckajte na velike komade.
Nadalje, vratite masnoću u posudu te na njoj pirjajte poriluk i češnjak sve dok ne postanu blago providni - oko 2 minute. Dodajte narezane šampinjone i vrganje, posolite, te po paprite po ukusu. Kuhajte sve dok gljive ne omekšaju, oko 5 do 8 minuta, a potom dodajte mljeveni timijan i ostavite da se krčka još 2 minute. Smjesu prebacite na tanjur i pustite ju da se ohladi.
Pomoću miksera miješajte sirni namaz sve dok ne postane vrlo podatan, a potom postepeno dodajte kiselo vrhnje. Miksajte dok se smjesa u potpunosti ne prožme i postane glatka. Potom ručno umiješajte gljive, ¾ narezane slanine, mladi luk, te dvije jušne žlice tekućine u kojoj su se namakali vrganji. Ako je smjesa previše gusta, dodajte još tekućine.
Ako želite umak možete ukrasiti s malo pržene slanine i sitno kosanim mladim lukom. Ako želite možete dio gljiva prepržiti na ostatku masnoće od slanine, oko 2 minute, odnosno dok ne dobiju zlatno smeđu boju, potom ih pospite po umaku, te servirajte s omiljenim grickalicama.
Novi komentar