« Život
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
ISTRAŽIVANJE

Umjetnu oplodnju podupire dvije trećine građana

Potpunu podršku izrazilo je 38 posto građana, dok se njih 16 posto protivi umjetnoj oplodnji.

(Corbis)
Više o

umjetna oplodnja

,

istraživanje

,

potpora umjetne oplodnje

,

javno mišljenje

Istraživanje koje je u ožujku na tisuću ispitanika starijih od 15 godina provela Agencija GfK, pokazalo je da oko dvije trećine ili 65 posto građana podupire mogućnost umjetne oplodnje.

Pritom 38 posto građana u potpunosti podupire postupke umjetne oplodnje, a njih 27 posto ih uglavnom podržava.

Stav o tom pitanju nije izrazilo 19 posto ispitanika izjavivši kako ni podupiru niti ne podupiru umjetnu oplodnju.

Protiv postupaka umjetne oplodnje izjasnilo se 16 posto građana.

Po regijama najviši stupanj bezrezervnog podržavanja je u Slavoniji (46 posto) i Zagrebu (40 posto), a najmanji u Istri s Primorjem (32 posto). Odgovor "uglavnom podupirem" najviše je zastupljen u Dalmaciji (36 posto) te u Istri s Primorjem (35 posto), dok je najmanje prisutan u Slavoniji (18 posto). Najviše gorljivih protivnika umjetne oplodnje ima u Lici, Kordunu i Banovini (24 posto), te u Sjevernoj Hrvatskoj (13 posto).

Zamjetno je da stupanj potpore raste proporcionalno s rastom broja stanovnika u naseljima - od 32 posto potpore u naseljima do dvije tisuće stanovnika do 43 posto u gradovima s preko 100 tisuća stanovnika.

S obzirom na spol, među onima koji podupiru umjetnu oplodnju je 70 posto žena i 59 posto muškaraca, a među onima koji ne podupiru 18 posto su muškarci i 14 posto žene.

Istraživanje je pokazalo da su mlađe osobe sklone poduprijeti umjetnu oplodnju, dok kod osoba starijih od 55 godina gotovo, čak trećina nema definiran stav ili ih je trećina protiv umjetne oplodnje.

Potpora ovisi i o stupnju obrazovanja - pa se kreće od 29 posto potpore kod osoba s najnižim obrazovanjem do 79 posto kod onih s najvišim stupnjem obrazovanja. (hina/metro-portal)

14.04.2009. 17:16:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh