« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
IPAK PRIJEVARA

Umirovljenik riješio misteriju duha na fotografiji

Radilo se o fotografiji koju se smatralo očitim dokazom postojanja duhova

Umirovljenik riješio misteriju duha na fotografiji
Umirovljenik riješio misteriju duha na fotografiji (Daily Mail)
Više o

fotografija

,

duh

,

misterija

I dok je vatra gutala vjećnicu, kamera je snimila pojavu male djevojčice koja stoji iza ograde, okružena plamenovima. Sliku je snimio Tony O'Rahilly, farmer i amaterski fotograf, kada je stajao preko puta ceste i gledao kako 90 godina stara  zgrada u engleskom gradu Wemu gori, tog kobnog studenog 1995.

I tako je rođena legenda o duhu iz Wema. No, 15 godina kasnije jedan umirovljenik bacio je sumnju na cijeli događaj. 77-godišnji Brian Lear tvrdi kako ˝duh˝ neodoljivo podsjeća na djevojčicu koja se nalazi na razglednici jedne ulice u Wemu, a datira iz 1922.

Lear, inače umirovljeni inženjer, opazio je razglednicu kada je reproducirana kao dio nostalgije u lokalnim novinama. ˝Doista me intrigiralo jer neodoljivo podsjeća na djevojčicu sa slavne fotografije na kojoj se nalazi vemški duh. Njezina haljina i šešir izgledaju identično.˝

Fotografija iz 1995. dospjela na naslovnice novina diljem svijeta. Postojala su nagađanja kako je riječ o 14-godišnjoj Jane Churm koja je stradala u požaru u Wemu 1677. Uzrok požara 1995. još uvijek je neriješen.

O'Rahilly, koji je snimio fotografiju, preminuo je 2005. od srčanog udara. Lokalna vijećnica Peggy Carson, vjeruje kako je smrti pridonio stres nastao golemim interesom za njegovu sliku.

˝Uvijek je tvrdio kako je slika autentična i ja mu vjerujem˝, navodi lokalni povjesničar Tom Edwards. Neki stručnjaci za fotografiju sugeriraju kako je slika ˝duha˝ trik uzrokovan svjetlom vatre. No, Greg Hobson, kustos fotografija u National Media muzeju objašnjava: ˝Razglednica nudi prilično uvjerljiv dokaz da je riječ o prijevari. Mislim da je misterija riješena.˝ Dodaje kako je za njenu izradu korištena tehnika kada se dvije fotografije, u ovom slučaju djevojčice i požara, stave pod staklo i naknadno fotografiraju čime se na novonastaloj slici dobiva dojam duha.

19.05.2010. 09:29:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh