« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
DAJ PA DAM

Umirovljenici Vladi donose deset uvjeta

Prihvaća se Vladin prijedlog 'antirecesijskog poreza', ali traži se ukidanje dužnosničkih mirovina, revizija popisa branitelja...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dragan Matić/CROPIX)
Više o

Vlada

,

umirovljenici

,

HSU

,

Silvano Hrelja

,

Stjepan Krajačić

,

harač

,

antirecesijski porez

,

Branko Cvetković

Hrvatska stranka umirovljenika i umirovljeničke udruge usuglasile su se oko desetak zaključaka prihvaćanjem kojih će uvjetovati svoju potporu 'antirecesijskom porezu' i drugim prijedlozima za izlazak iz krize o kojima pregovaraju Vlada i socijalni partneri.

Uoči popodnevnog dolaska u Banske dvore predsjednik HSU-a Silvano Hrelja je istaknuo kako jučerašnji Vladin prijedlog o porezu od 5 ili 6 posto na sve plaće i mirovine veće od 3 tisuće kuna smatra socijalno pravičnim. Izračunao je, naime, da bi po tom prijedlogu na plaću ili mirovinu od 4 tisuće kuna porez iznosio 50-ak kuna - taj porez ne bi plaćalo 853 tisuće umirovljenika ili njih 79 posto.

No, Hrelja ističe da stranka i umirovljeničke udruge svoju potporu prijedlogu oko kojega se Vlada i socijalni partneri na kraju usuglase uvjetuju Vladinim prihvaćanjem njihovih zahtjeva. Na vrhu tih zahtjeva je ukidanje zdravstvenog doprinosa od 3 posto za mirovine veće od 5.108 kuna, odnosno veće od prosječne neto plaće, tim više što ratni vojni invalidi taj doprinos ne plaćaju. Traže i reviziju popisa branitelja te prava pripadnika HVO-a.

Predstavnici umirovljenika traže i ukidanje dužnosničkih mirovina, odnosno povlaštenih mirovina za bivše saborske zastupnike i članove vlade, jer "situacija u kojoj se nalazimo ne zaslužuje da imamo zastupničke mirovine. Time možemo dobiti i financijsku korist i korist da dobijemo ljude koji će stvarno raditi za opće dobro, a ne političke poslušnike", poručio je Hrelja.

Umirovljenici zahtijevaju i ugrađivanje dodatka na mirovinu u mirovinsku osnovicu, odnosno da se dodatak na mirovine novih umirovljenika uključi u mirovinsku osnovicu ili, ako se to ne učini, da ga se ne oporezuje. Inzistiraju na nastavku usklađivanja mirovina s prosječnom plaćom i u idućoj godini. Traže i da RTV pristojba za umirovljenike ubuduće iznosi 1,5 posto prosječne mirovine, a ne prosječne plaće kako je sada, zatim ukidanje povrata poreza na temelju više uplaćenih doprinosa, traže i da se u Zakon o radu ugradi institut dokupa mirovine te ukidanje dvostrukih mirovina, a zahtjevaju isplatu božićnice.

Hrelja je rekao da je HSU jučer na pregovore s Vladom došao sa stavom da će izaći iz vladajuće koalicije bude li Vlada ustrajala na rezanju mirovina iznad 2 tisuće kuna, te istaknuo da je Vlada od tog rješenja odustala te predložila antirecesijski porez, koji su predstavnici umirovljenika, kaže, primili na znanje. Isto su novinarima kazali i predsjednik Sindikata umirovljenika Hrvatske Stjepan Krajačić te tajnik Matice umirovljenika Hrvatske Branko Cvetković.

"Ne vidimo alternativu u ovom trenutku, možemo tražiti krivce za požar koji bukti, ali požar prvo moramo ugasiti. Situacija u državnim financijama alarmantno je kritična, u tu informaciju vjerujem jer je u ovom trenutku car gol", rekao je Hrelja, dodavši da će se o rokovima za ispunjenje umirovljeničkih zahtjeva tek pregovarati.

Izvor: Hina

22.07.2009. 15:00:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh