« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
novi prijedlog

Harač 3%, PDV 23%

Cjenkanje se nastavlja - harač smanjen s 8 na 3 posto

(Dragan Matić/Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

krizni porez

,

harač

,

povećanje PDV-a

Najnoviji je prijedlog u pregovorima Vlade i sindikata i poslodavaca koji su danas nastavljeni u Banskim dvorima je uvođenje kriznog poreza od tri posto i povećanje stope PDV-a na 23 posto uz ukidanje nulte stope PDV-a.

Prema tom prijedlogu ukinula bi se nulta stopa PDV-a koja se naplaćuje na kruh, mlijeko, lijekove, ortopedska pomagala i knjige, a što je u skladu s pravnom stečevinom Europske unije. Umjesto nje, najvjerojatnije bi se uvela neka međustopa.

Još sinoć činilo se da se ideja o povećanju PDV-a neće realizirati na što je nakon maratonskih pregovora upozorila i sama premijerka Jadranka Kosor.

Međutim, očito pod pritiskom velikog protivljenja javnosti o uvođenju novog poreza u vladi su odlučili poslušati savjete pojedinih ekonomista poput Željka Lovrinčevića kojima je sklon i potpredsjednik Damir Polančec. S druge strane, novi prijedlog čini se da slabi poziciju ministra financija Ivana Šukera koji se protivi povećanju PDV-a i smatra da rješenje za tešku proračunsku situaciju treba tražiti u radikalnom rezanju rashodne strane proračuna.

Za Hrvatsku udrugu sindikata (HUS) je apsolutno neprihvatljiv bilo kakav porez na primanja hrvatskih građana, jer ga smatra štetnim haračem koji će direktno utjecati na ionako zabrinjavajuću potrošnju, rekao je predsjednik HUS-a Ozren Matijašević prije ulaska na današnje pregovore socijalnih partnera s Vladom. Vlada i socijalni partneri nastavili su razgovore o jučer iznijetom vladinom prijedlogu da se uvede 'krizni porez' po stopi od 5 ili 6 posto koji bi se odnosio na sva primanja, plaće i mirovine veće od 3000 kuna.

Potpredsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić prije ulaska na pregovore ocijenio je kako je stopa od 5 ili 6 posto apsolutno previsoka, a i predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić rekao je da je i za njih taj prijedlog o 'kriznom porezu' neprihvatljiv. Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević, koji je pred Banskim dvorima održao konferenciju za novinare, istaknuo da 'krizni porez' u HUS-u smatraju nepravičnim, jer većina građana koji imaju sreću da primaju redovne plaće imaju ispod prosječna primanja nedostatna za preživljavanje. To je udar i na ionako posrnulo gospodarstvo, posebice prerađivačku industriju koja stvara nove vrijednosti i trebala bi u najvećem dijelu puniti proračun, a u kojoj radi samo 19 posto ukupnog broja zaposlenih, kazao je. Stoga u HUS-u inzistiraju da se taj prijedlog o 'kriznom porezu' danas na sastanku odbaci, a umjesto toga donesu mjere za olakšavanje života gospodarstva i potenciranje potrošnje hrvatskih proizvoda.

22.07.2009. 13:27:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh