« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
MUP UPOZORAVA

Sve je više kršenja propisa na autocestama

Slalomi, nepropisna ubacivanja, polukružna okretanja, vožnja unatrag - autoceste nam postaju ušminkani balkanski makadami

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dragan Matić/CROPIX)
Više o

MUP

,

Hrvatske autoceste

,

prometni prekršaji

,

prometni propisi

Ministarstvo unutarnjih poslova danas je zbog sve više zabilježenih slučajeva kršenja propisa o vožnji autocestom, objavio podsjetnik na najvažnije zakonske odredbe o vožnji autocestom te pozvao vozače da ih poštuju.

Jedna od važnijih zabrana, koju se nerijetko krši, jest da se na autocesti ne smije polukružno okretati i voziti unatrag, osim na površinama izvan kolnika koje su za to posebno uređene. Ne treba biti pretjerano pametan da se zaključi zašto, a svakom dovoljno inteligentnom nije potrebno niti objašnjenje policije koje su moguće poslijedice takve neodgovorne, da ne kažemo glupe, vožnje.

MUP podsjeća i da se pri uključenju na autocestu mora koristiti trakom za ubrzavanje, a pri izlasku s autoceste pravodobno zauzeti položaj na krajnjemu desnom prometnom traku i što prije prijeći u trak za usporavanje. A ne kako se često viđa kilometar prije izlaska prijeći u lijevu traku da se prestigne tih desetak automobila i onda presjeći dvije trake manevrom primjerenijim vojnom zrakoplovu nego automobilu, ma kako dobar bio.

Vozila se na autocesti ne smiju niti zaustavljati niti parkirati, osim na površinama izvan kolnika koje su za to posebno uređene i obilježene, a moraju se kretati krajnjim desnim prometnim trakom ako na njemu nema vozila u koloni.

Ne smije se niti prelaziti iz traka u trak - voziti slalomski, pretjecati zaustavnim trakom, voziti se bez potrebnog razmaka, požurivati vozila ispred sebe svjetlosnim i zvučnim znakovima ili na kakav drugi način, niti raditi bilo što čime bi se ugrozili ostali sudionici u prometu. Svi znamo da novi auti imaju prekrasna svjetla, ali bilo bi dobro kada bi ih vozači koristili tijekom cijele vožnje autocestom, a ne samo povremeno šokirali druge kada im se u djeliću sekunde pojave zaljepljeni za 'zadnji kraj' usred propisnog pretjecanja. A oni koji ne znaju što je lijevo, a što desno očito imaju ozbiljnih problema, no pitanje je kako su i od koga dobili vozačke dozvole.

MUP upozorava da su za kršenje spomenutih odredaba Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisane novčane kazne od 300 do 2.000 kuna, što je zaista lijepo, pogotovo kada se sjetimo određenog gradonačelnika koji nakon što ga se jedva uhvati u letu, vadi bunt novčanica i policajce pita 'Koliko?'. E pa, o tome toliko.

"Poštovanjem navedenog brže i sigurnije ćete stići do željenog odredišta", poručuje policija i ističe da se u posljednjih mjesec dana dogodilo nekoliko slučajeva u kojima su vozači pri uključivanju na autocestu pogriješili i vozili se suprotnim smjerom prilikom čega nije bilo stradalih, ali su u nesreći na autocesti A1 kod Dugopolja 22. lipnja poginule dvije osobe.

22.07.2009. 15:50:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh