« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
GOSTUJUĆI KURATOR

Umberto Eco u Louvreu

Legendarni književnik, filozof i kritičar dobio je odriješene ruke za pripremu programa u hramu umjetnosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Louvre

,

Umberto Eco

,

gostujući kurator

,

Vrtoglavi popisi

Pariški muzej Louvre pozvao je talijanskog književnika Umberta Eca da bude gostujući kurator. Autor, vjerojatno najpoznatiji po romanu "Ime ruže", dobio je otvorene ruke za izbor teme niza konferencija, koncerata i gostovanja u muzeju. Vjeran samome sebe, književnik, filozof i kritičar izabrao je pomalo ezoteričnu temu: popis.

Jedan od događaja je, primjerice, konferencija o flamanskom slikaru iz 16. stoljeća Pieteru Bruegelu Starijem, na čijim se slikama pojavljuje niz seljaka, što se može shvatiti kao svojevrstan vizualni popis.

Drugi će događaj obuhvatiti književna djela od Homera preko Hugoa i Joycea do samoga Eca.

Eco, koji svoje romane često smješta u povijesno okružje, obožava popise i često ih uvrštava u svoje romane. U "Imenu ruže" jedan lik kaže: "Nema ničega ljepšeg od popisa".

"Često mi postavljaju najgluplje pitanje na svijetu, koje uglavnom fascinira novinare, a to je 'koju biste knjigu ponijeli na pusti otok'", rekao je Eco novinarima. "Odgovaram im - telefonski imenik. Jer mi sva ta predivna imena omogućuju da smislim prekrasne priče."

Među gostujućim kuratorima Louvrea bili su američka književnica Toni Morrison, njemački umjetnik Anselm Kiefer i francuski skladatelj Pierre Boulez. Niz događaja po Ecovu izboru pod nazivom "Vrtoglavi popisi" trajat će od 2. studenoga do 13. prosinca. (hina/metro-portal)

01.10.2009. 12:36:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh