« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
NE MOŽE

Uložen studentski veto na kvote i školarine na Filozofskom

Suspenzivni veto uložen je zato što studenti Filozofskog fakulteta traže besplatno studiranje za sve, a ne samo za studente prve godine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Sandra Šimunović/Cropix )
Više o

studenti

,

Studentski zbor

,

Aleksa Bjeliš

,

fakulteti

,

Filozofski fakultet

,

studentske školarine

,

Ivan Bota

,

besplatno studiranje

,

studentski veto

Studentski predstavnici u Senatu Sveučilišta u Zagrebu uložili su suspenzivni veto na prijedlog Fakultetskog vijeća Filozofskoga fakulteta o upisnim kvotama i participacijama u idućoj akademskoj godini, a na traženje studenata toga fakulteta, izvijestio je danas predsjednik Studentskoga zbora Ivan Bota.

Veto su studenti uložili na jučerašnjoj izvanrednoj sjednici senata koji je prihvatio većinom glasova spomenuti prijedlog Fakultetskog vijeća Filozofskoga fakulteta, a Bota je o odluci studenata izvijestio novinare na današnjoj konferenciji u sveučilišnu rektoratu na kojoj su čelnici sveučilišta saželi teme i zaključke sjednice senata.

Bota je objasnio da je suspenzivni veto uložen zato što studenti Filozofskoga fakulteta traže besplatno studiranje za sve, a ne samo za studente prve godine studija koji će, u skladu s vladinom odlukom, upisati prvu godinu studija u akademskoj godini 2010./2011. bez participacija. Dodao je da studenti Filozofskoga fakulteta nemaju ozbiljnije primjedbe na predložene upisne kvote.

Senat je donio odluku i o kvotama i participacijama na preddiplomskim studijima na Ekonomskom i Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF).

Tako je na Ekonomskome fakultetu osigurano ukupno 1.620 upisnih mjesta, participacije će biti iste kao i prošle godine i iznosit će 6.500 kuna, a deset posto studenata studirat će na teret mnistarstva, 40 posto njih plaćat će participacije prema linearnom modelu, a 50 posto studenata plaćat će maksimalne participacije.

Senat je time potvrdio odluku fakultetskog vijeća toga fakulteta o smanjivanju upisnih kvota. Rektor Aleksa Bjeliš objasnio je da je to u skladu sa stajalištem sveučilišta da upisne kvote budu održive, odnosno da se ukine nesrazmjer kapaciteta i upisnih kvota.

Obnašateljica dužnosti dekana Ekonomskog fakulteta i prorektorica za znanost i tehnologiju Melita Kovačević izvijestila je pak da je fakultetsko vijeće jučer donijelo odluku o pokretanju postupka za izbor novoga dekana koji bi trebao biti izabran 18. svibnja.

Senat je potvrdio odluku Fakultetskoga vijeća PMF-a kojom je na preddiplomskim studijima osigurano ukupno 847 mjesta. Deset posto studenata studirat će na teret ministarstva, a 90 posto njih plaćat će isti iznos participacije od 3.000 kuna. Odluka se ne odnosi na Matematički odsjek na kojemu će kao i prošle godine maksimalne participacije biti 5.500 kuna, a samo pet posto studenata studirat će na teret ministarstva.

Prorektorica za nastavu i studente Ljiljana Pinter izvijestila je da će ukupan broj brucoških mjesta u idućoj akademskoj godini biti 12.555. što je manje za 2,44 posto nego prošle godine. Najavila je da će natječaj biti objavljen kada budu utvrđene upisne kvote na svim fakultetima. (hina/metro-portal)

31.03.2010. 15:03:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh