« Zagreb
objavljeno prije 5 godina i 8 mjeseci
ZANIMLJIVO

Pokrenuta prva tura koja prikazuje Zagreb očima beskućnika

Ture se temelje na dobrovoljnim donacijama posjetitelja, a značajan dio prihoda usmjeren je prema poboljšanju životnih uvjeta beskućnika

Zagreb očima beskućnika
Zagreb očima beskućnika (Arhiva)
Više o

beskućnici

,

Nevidljivi Zagreb

,

Invisible Zagreb

Zagreb je ovog mjeseca dobio svoju prvu anti-turu, turu koja građanima i turistima pokazuje drugu stranu poznatih gradskih lokacija. Invisible Zagreb (Nevidljivi Zagreb) rezultat je suradnje agencije za društveno odgovorne projekte Brodoto s humanitarnom udrugom Fajter, a tijekom ture bivši i sadašnji beskućnici dijele s građanima svoje iskustvo života na zagrebačkim ulicama.

"Svakodnevno u Zagrebu prolazimo pokraj naših sugrađana koji su beskućnici. Kada smo na Glavnom kolodvoru ne primjećujemo aparat za kavu koji je beskućnicima jedini izvor topline u zimskim danima, na Zrinjevcu ne primjećujemo kante za smeće koje su beskućnicima izvor prihoda. Želimo da svaki posjetitelj naše ture otkrije i to, skriveno lice Zagreba, a prve reakcije građana i turista izrazito su pozitivne, niti jedan posjetitelj ne ostaje ravnodušan.", objašnjava voditelj projekta Branimir Radaković iz agencije Brodoto.

Ture se temelje na dobrovoljnim donacijama posjetitelja, a značajan dio prihoda usmjeren je prema poboljšanju životnih uvjeta beskućnika. Edukacijske ture dio su šireg projekta Invisible Zagreb koji nastoji pomoći beskućnicima u izgradnji kompetencija za tržište rada i postupnoj resocijalizaciji, kao i senzibilizirati javnosti o rastućem problemu beskućništva u Zagrebu.

"Toliko je predrasuda, ljudi beskućnike vide kao neradnike, kao one koji su zaslužili kako im je. Nisu svjesni da takva sudbina može zadesiti svakoga. Ova tura beskućnicima nudi mogućnost da ponovno stanu na svoje noge, da usvoje radne navike i vrate izgubljeno samopoštovanje.", govori vodič Mile Mrvalj, bivši beskućnik i osnivač udruge Fajter.

Invisible Zagreb ture održavaju se svakim danom osim utorka i četvrtka, a svi zainteresirani mogu se predbilježiti putem web ili Facebook stranice projekta.

24.07.2018. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh