« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
OKUS AFRIKE

Ukusno i jednostavno pečeno povrće na marokanski način

Jelo koje vam donosimo traži svega 5 minuta pripreme i 15 minuta pečenja, a glavni su mu sastojci lako dostupni u našim trgovinama

Fotografija vijesti
Više o

Maroko

,

recepti

,

fini recepti

,

zdravo kuhanje

,

marokanska kuhinja

Marokanska je kuhinja već neko vrijeme pravi hit u multikulturalnom SAD-u, a sve ju više otkriva i kulinarski vrlo tradicionalna Europa. Jedan od glavnih postulata ove kuhinje jest kreativnost i eksperimentiranje sa začinima i njihovim kombinacijama, stoga nema nikakve greške u tome da bilo koji recept ove kuhinje začinima prilagodite svom ukusu. Jelo koje vam donosimo traži svega 5 minuta pripreme i 15 minuta pečenja, a glavni su mu sastojci vrlo jednostavni i lako dostupni u našim trgovinama. Neka sjeverozapadna Afrika zamiriše i u vašoj kuhinji.

Sastojci za povrće:

450g mješanih krumpira, cvjetače i rotkvica (nemojte im rezati „repove")

1 ½ čajne žličice sušene metvice

½ čajne žličice sušenih listića ljute crvene paprike

½ čajne žličice krupne morske soli

1 čajna žličica mljevenog kumina (kim/kiml)

½ čajne žličice kuminovih sjemenki

½ čajne žličice cimeta

1 čajna žličica izmrvljenog đumbira

4 čajne žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

iscijeđeni limunov sok iz polovice limuna

Sastojci za umak:

svježa metvica (količina po želji)

poprženi sezam/bućine sjemenke

1 obični jogurt s malo soli

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Operite i osušite povrće te izrežite krumpire i cvjetaču na ploške/komade debele pola centimetra. Odvojite zelene vrhove rotkvice i izrežite ju na četvrtine. Zelene vrhove nasjeckajte na sitne komadiće.

Stavite sušenu metvicu, listiće paprike, sjemenke kumina i solt u mužar i izmrvite ih tučkom onoliko koliko treba da se sjemenke kumina raspolove. Tada dodajte u smjesu mljeveni kumin, cimet i mljeveni đumbir. Dodajte maslnovo ulje i miješajte dok se sastojci ne povežu.

Stavite krumpire, cvjetaču i rotkvice u veliku posudu. Prelijte ih začinjenom smjesom i nježno promiješajte sastojke dok se smjesa ravnomjerno ne rasporedi. Složite začinjeno povrće u posudu za pečenje, i to u jedan sloj. Pecite 15 minuta bez otvaranja pećnice.

Dok se glavno jelo peče, pripremite umak tako da u običnom jogurtu pomiješate malo soli, sezam, komadiće svježe metvice, limunov sok i nasjeckane zelene vrhove roktvice. Miješajte dok se sastojci ne ujedine.

Kad je jelo gotovo, izvadite ga na pladanj i prelijte umakom.

Dobar tek!

27.02.2012. 14:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh