Ukusno i jednostavno pečeno povrće na marokanski način
Jelo koje vam donosimo traži svega 5 minuta pripreme i 15 minuta pečenja, a glavni su mu sastojci lako dostupni u našim trgovinama
Marokanska je kuhinja već neko vrijeme pravi hit u multikulturalnom SAD-u, a sve ju više otkriva i kulinarski vrlo tradicionalna Europa. Jedan od glavnih postulata ove kuhinje jest kreativnost i eksperimentiranje sa začinima i njihovim kombinacijama, stoga nema nikakve greške u tome da bilo koji recept ove kuhinje začinima prilagodite svom ukusu. Jelo koje vam donosimo traži svega 5 minuta pripreme i 15 minuta pečenja, a glavni su mu sastojci vrlo jednostavni i lako dostupni u našim trgovinama. Neka sjeverozapadna Afrika zamiriše i u vašoj kuhinji.
Sastojci za povrće:
450g mješanih krumpira, cvjetače i rotkvica (nemojte im rezati „repove")
1 ½ čajne žličice sušene metvice
½ čajne žličice sušenih listića ljute crvene paprike
½ čajne žličice krupne morske soli
1 čajna žličica mljevenog kumina (kim/kiml)
½ čajne žličice kuminovih sjemenki
½ čajne žličice cimeta
1 čajna žličica izmrvljenog đumbira
4 čajne žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
iscijeđeni limunov sok iz polovice limuna
Sastojci za umak:
svježa metvica (količina po želji)
poprženi sezam/bućine sjemenke
1 obični jogurt s malo soli
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Operite i osušite povrće te izrežite krumpire i cvjetaču na ploške/komade debele pola centimetra. Odvojite zelene vrhove rotkvice i izrežite ju na četvrtine. Zelene vrhove nasjeckajte na sitne komadiće.
Stavite sušenu metvicu, listiće paprike, sjemenke kumina i solt u mužar i izmrvite ih tučkom onoliko koliko treba da se sjemenke kumina raspolove. Tada dodajte u smjesu mljeveni kumin, cimet i mljeveni đumbir. Dodajte maslnovo ulje i miješajte dok se sastojci ne povežu.
Stavite krumpire, cvjetaču i rotkvice u veliku posudu. Prelijte ih začinjenom smjesom i nježno promiješajte sastojke dok se smjesa ravnomjerno ne rasporedi. Složite začinjeno povrće u posudu za pečenje, i to u jedan sloj. Pecite 15 minuta bez otvaranja pećnice.
Dok se glavno jelo peče, pripremite umak tako da u običnom jogurtu pomiješate malo soli, sezam, komadiće svježe metvice, limunov sok i nasjeckane zelene vrhove roktvice. Miješajte dok se sastojci ne ujedine.
Kad je jelo gotovo, izvadite ga na pladanj i prelijte umakom.
Dobar tek!
Novi komentar