« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
STATISTIKA MUP-A

Ukupno 741 grobnica s ostatcima žrtava II. svjetskog rata

Grobnica u zagrebačkoj Kustošijanskoj ulici jedna je od 741 grobnice u kojima bi se mogli nalaziti posmrtni ostatci žrtava iz Drugoga svjetskog rata i poraća

Fotografija vijesti
Više o

Drugi svjetski rat

,

žrtve

,

masovne grobnice

Od 741 mjesta na kojima bi se mogli pronaći posmrtni ostatci u zadnjih 20-ak godina, tj. od 1992., djelomice ih je istraženo 86 na kojima je obavljena ekshumacija, prenosi Hina. O mjestima na kojima to nije učinjeno policijske uprave su, kažu u MUP-u, podnijele izvješća županijskim državnim odvjetništvima koja bi trebala od sudova zatražiti provedbu ekshumacija.

Najviše grobnica, 26, pronađeno je na maceljskom području, u kojima su pronađeni posmrtni ostatci 1163 osobe, među kojima su posmrtni ostatci 23 bogoslova i svećenika. Kako pretpostavlja policija, na tom području moglo bi se nalaziti oko 130 masovnih grobnica s 15.000 žrtava.

U Jazovki, jami kod Sošica na Žumberku, pronađeno je oko 470 posmrtnih ostataka, a žrtve su uglavnom ranjenici, medicinsko osoblje i časne sestre koji su odvedeni iz bolnica. U Slatinskom Drenovcu u Virovitičko-podravskoj županiji pronađeno je oko 450 posmrtnih ostataka, a u Bujadniku, šumi na Petrovoj gori, ekshumirano je oko 400 žrtava - zarobljenih njemačkih vojnika i domobrana.

U Lugu, šumi kod Bjelovara, pronađeno je oko 230 posmrtnih ostataka, na željezničkoj postaji u Velikom Trgovišću oko 120, u jami Podima kod Trilja stotinjak posmrtnih ostataka, a 40-ak osoba ekshumirano je u Šumi Krstovači kod Babine gore na Bilogori, a riječ je također o zarobljenim njemačkim vojnicima i domobranima. U MUP-u kažu kako dosadašnja istraživanja pokazuju da su u Dalmaciji, Lici, Hrvatskom primorju, Istri i otocima civili i pripadnici vojske Nezavisne Države Hrvatske (NDH) bacani u prirodne, kraške jame.

U zagrebačkoj policiji, pak, kažu da ekshumacija pored Kustošijanske ulice još traje te da su pronađeni ljudski posmrtni ostatci. Neslužbeno se doznaje da su otkriveni ostatci devet osoba. Tu su grobnicu otkrili građani potkraj lipnja 2010. kad su pronađene ljudske kosti, dijelovi odjeće i drugi predmeti osoba koje su na tom mjestu navodno strijeljane u svibnju 1945. Pozivajući se na starije mještane Kustošijanske ulice, mediji navode da je riječ o 17 njemačkih vojnika koje su strijeljali partizani.

10.02.2011. 16:17:20
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    drazen dalmacija
    28.02.2011. 12:55
    kome javiti ako si naisao na posmrtne ostatke njemackog vojnika iz drugog svjetskog rata?
  2. avatar
    drazen dalmacija
    28.02.2011. 12:56
    ako netko zna, neka mi javi na mail drazendalmacija@yahoo.com
  3. avatar
    Nikola Vucic
    06.02.2018. 05:53
    Dobar dan, rukovodim autosomalne DNK Profile od oko 20 ljudi i
    ukupno oko 40 Y-DNK Profila preko stranice FTDNA.com i rezultati
    su isto prebaceni na MyHeritagedna.com, DNA.land i Gedmatch.com.
    Kako da udjem na vasu DNK bazu, da bih mogli povjeriti, dali je netko
    od nasi nestali iz drugog svjetskog rata izmedu ekshumiranima.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh