« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
RUKA RUKU MIJE

Ukrajina daje Rusiji crnomorsku bazu u zamjenu za jeftiniji plin

Ugovor o ostanku ruske flote u bazi u luci Sevastopolj produžen je do 2042. unatoč prosvjedima ukrajinske oporbe

(Wikipedia)
Više o

Dmitrij Medvedev

,

Viktor Janukovič

,

ruska flota

,

ukrajinski parlament

,

potres Srbija

,

Lady G

,

Veliki glazbeni outlet

Ukrajinski parlament ratificirao je u utorak kontroverzni sporazum s Rusijom o 25-godišnjem produženju najma baze ruske crnomorske flote na poluotoku Krimu, na jugu Ukrajine, koji je istjecao 2017. godine, unatoč prosvjedima oporbe, njihovom sukobu s policijom i dimnim bombama u parlamentu, javljaju ruski i ukrajinski mediji.

Za ratifikaciju sporazuma glasovalo je 236 od ukupno 450 zastupnika, deset više od potrebnog broja da bi sporazum prošao.

Predsjednici Rusije i Ukrajine, Dmitrij Medvedev i Viktor Janukovič, prošlog su tjedna potpisali sporazum o ostanku ruske crnomorske flote u bazi u ukrajinskoj luci Sevastopolj do 2042. godine. Ukrajina će zauzvrat dobiti popust od 30 posto na ruski prirodni plin.

Ruska Državna duma također je ratificirala taj sporazum. Rasprava o ratifikaciji u dva je parlamenta počela istodobno i dok je u Dumi prošla bez problema, u ukrajinskom parlamentu bilo je burno.

Ukrajinska oporba, koja smatra sporazum "činom izdaje", prijetila je da će prekinuti ratifikaciju jer smatra da bilo kakvo produljenje ruske vojne nazočnosti u zemlji zahtijeva promjene ustava i nacionalni referendum. Međutim, Ustavni sud je izdao pravorijek u kojemu se navodi da je kontroverzni sporazum u skladu s ukrajinskim ustavom.

Nekoliko zastupnika izašlo je sa sjednice pošto je bačena dimna bomba tijekom rasprave o ratifikaciji. Rasprava je započela tučnjavom zastupnika, a oporbeni zastupnici bacili su jaja na predsjednika parlamenta Vladimira Litvina koji unatoč tome nije prekinuo sjednicu.

Ispred zgrade parlamenta u Kijevu okupljeni prosvjednici, pobornici i protivnici sporazuma, sukobili su se s policijom. Niz organizacija za zaštitu okoliša smatra da ruska vojna baza predstavlja prijetnju okolišu regije i traži suspenziju ratifikacije, prenose ukrajinski mediji.

Zajednička nuklearna aktivnost?

Osim dogovora o ruskoj bazi, danas je ruski premijer Vladimir Putin predložio Ukrajini ujedinjenje njihovih civilnih nuklearnih industrija.

"Radi se o punoj i cjelovitoj suradnji naših nuklearnih industrija. Predlažemo osnutak velikog holdinga koji bi okupljao sve nuklearne centrale, gradnju postrojenja te ciklusa nuklearnoga goriva", rekao je ukrajinski predsjednik Janukovič.

Najava ujedinjenja nuklearnih industrija veliko je iznenađenje koje je nastupilo dan poslije prisjećanja na žrtve nuklearne katastrofe u Černobilu prije 24 godine. (hina/metro-portal)

27.04.2010. 12:34:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh