« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
UGROŽEN OPSTANAK

Francuski poljoprivrednici traktorima blokiraju Pariz

Proizvođači žitarica nezadovoljni su smanjenjem tržišne cijene njihovih proizvoda, a u središtu Pariza očekuje se oko 10.000 prosvjednika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Youtube)
Više o

Francuska prosvjed

,

rođeni 3. studenog

,

Thomas Wolfe

Nekoliko tisuća francuskih poljoprivrednika, proizvođača žitarica, uputilo se u utorak traktorima prema Parizu kako bi iskazati nezadovoljstvo zbog smanjenja tržišne cijene njihovih proizvoda.

Oko 1.300 traktora znatno je usporilo promet na nekoliko autocesta koje vode prema glavnome francuskom gradu. Proizvođači žitarica stižu u prijestolnicu iz plodnih poljoprivrednih područja pariške regije. Ondje će se pridružiti drugim poljoprivrednicima, a organizatori ih očekuju oko 10.000 te će svi zajedno proći središtem Pariza.

Poljoprivrednici tvrde da smanjenje tržišnih cijena žitarica ozbiljno prijeti njihovu opstanku. Prema izvješću francuskog ministarstva poljoprivrede, prihod francuskih poljoprivrednika koji se bave proizvodnjom žitarica pao je za više od 50 posto tijekom 2009. godine.

Smanjenje cijena u segmentu proizvodnje žitarica slično je onomu koje se dogodilo proizvođačima mlijeka i mliječnih proizvoda, koji su također prosvjedovali zadnjih nekoliko mjeseci.

Zbog smanjenja cijena francuski poljoprivrednici traže poduzimanje hitnih mjera, poput pomoći u izvozu. Predsjednik Poljoprivredne komora "Ile-de-France" Christophe Hillairet smatra da će, ako se ništa na poduzme, "trećina sektora velikih poljoprivrednih kultura 2011. jednostavno nestati". (hina/metro-portal)

27.04.2010. 12:16:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh