« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Ukrajina bi mogla biti "idući cilj" Rusije

Olli Rehn požuruje ukrajinsko pristupanje u EU

Olli Rehn, europski povjerenik za proširenje
Olli Rehn, europski povjerenik za proširenje (AFP)
Više o

Olli Rehn

,

EU

,

Ukrajina

,

Rusija

Europska unija mora jasno izraziti potporu mogućem članstvu Ukrajine kako bi se izbjegla mogućnost da ta zemlja postane idućim ciljem Rusije", izjavio je europski povjerenik za proširenje Olli Rehn, kako su prenijele agencije.

"Ukrajina bi mogla biti sljedeći cilj političkih pritisaka Rusije, čija doktrina spram susjeda podsjeća na sukob između blokova", rekao je Rehn u Helsinkiju pred finskim veleposlanicima, govoreći o Hladnom ratu.

"Važno je s gledišta sigurnosti da EU pošalje jasan politički znak da je integracija Ukrajine u EU moguća ako ta zemlja nastavi ići prema zadanom cilju promicanja reformi sukladno europskim vrijednostima", dodao je.

Naglasio je kako rasprava o članstvu ukrajine trenutačno "nije aktualna", "ali ne smijemo reći 'ne' Ukrajini".

Istodobno je ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko ocijenio kako je rusko priznanje separatističkih republika Abhazije i Južne Osetije "prijetnja miru" u cijeloj regiji i i u Europi.

"Odluka ruskih čelnika je prijetnja miru i stabilnosti u cijeloj našoj regiji i u europskom prostoru, ugrožava postojeći svjetski poredak... i na protuzakonit način mijenja državne granice, upozorio je Juščenko prema priopćenju objavljenom u srijedu.

"Ukrajina osuđuje rusko priznanje samoproglašenih područja i poziva rusko vodstvo da se vrati normama i načelima rješavanja sukoba koji su međunarodno prihvaćeni, rekao je Juščenko. (HINA)

27.08.2008. 21:26:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh