« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
LJUDI BEZ ZEMLJE

Ujguri iz Guantanama ne mogu pronaći novi dom

Ujguri su naknadno u SAD-u oslobođeni optužbi za terorizam, ali se nemaju gdje vratiti, Kina ih progoni

Ujgur
Ujgur (Wikipedia)
Više o

Ujguri

,

Guantanamo

Kineski Ujguri koji su oslobođeni optužbi za terorizam i dalje borave u Guantanamu jer odbijaju poći u egzil na pacifičko otočje, a nije im pronađena druga zemlja udomiteljica, prenosi Hina.

Uhićeni su dio skupine od 22 muškarca ujgurske manjine, muslimana i turkofona, koji su pogreškom bili uhićeni u Afganistanu 2001. godine. Naknadno su oslobođeni svih optužbi u vrijeme administracije bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha te sadašnjeg Baracka Obame.

Sjedinjene Države ne žele ih izručiti Kini gdje bi moguće bili progonjeni.

Njihov slučaj oslikava svu složenost stanja u kojem se našao Washington pošto je nakon terorističkih napada 11. rujna 2001., stotine zatvorenika prebacio u američku vojnu bazu Guantanamo na Kubi.

Sedamnaest Ujgura iz skupine prebačeno je u treće zemlje poput Albanije, Bermuda ili pacifičkog otočja Palau, a petorica su odbila egzil u Palau, gdje živi samo 20.000 stanovnika i odakle ne mogu otputovati.

Vrhovni sud odbacio je njihovu žalbu uz obrazloženje da je administracija uložila truda kako bi im pronašla rješenje no oni su odbili "najmanje dvije ponude", no nisu iznijeli valjane razloge za njihovo odbijanje.

18.04.2011. 20:58:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    crozona.net
    19.04.2011. 08:06
    Gdje su sada ljudska prava koja se svugdje nameću od SAD-a?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh