« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
KORAK BLIŽE

Učinili da predmet postane nevidljiv, jesu li na redu i ljudi?

Specijalni materijal trenutno objekte čini nevidljivima samo pod infracrvenim svjetlom, no otvara put za metode kojima će se moći sakriti razne stvari, vozila pa i zgrade

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

nevidljivost

,

materijal

,

prekrivač

,

infracrvena svjetlost

Znanstvenici su korak bliže stvaranju sustava nalik onom iz Zvjezdanih staza, nakon demonstracije materijala pomoću kojeg se čini da objekti nestaju. Materijalom je prekriven predmet od kojeg se odbijala svjetlost, što je rezultiralo efektom nevidljivosti. Takav "prekrivač" dizajniran je kako bi se objekti pod infracrvenim svjetlom učinili nevidljivima, no otvara put do naprednijih materijala kojima će se moći sakriti objekti pod vidljivom svjetlosti.

Znanstvenici sa Karlsruhe instituta za tehnologiju u Njemačkoj koristili su tehniku laserske litografije kako bi stvorili prekrivač sastavljen od sićušnih plastičnih štapića. Prostor među štapićima mjenjao je svojstvo materijala što je utjecalo na brzinu svjetlosti unutar njega. Ovaj efekt dovodio bi do nevidljivosti, a prvi put je primjenjiv na tri dimenzije. 

Ovo otkriće privuklo je naravno interes vojske, pa se pretpostavlja kako bi u bliskoj budućnosti takvi materijali mogli biti korišteni kako bi se avioni efektivnije sakrili pred radarom. No, trenutno znanstvenici nisu sposobni stvoriti materijale kojima bi se objekti učinili nevidljivima golom oku, jer sunčeva svjetlost ima kraće valove s kojima je teže manipulirati.

Osim vojne primjene, ovakvi prekrivači privukli su interes i telekomunikacijskih kompanija, koji ih vide kao način slanja informacija pomoću svjetlosti na puno efikasniji način. Jedna ideja je izgradnja "superantene" koja bi mogla sakupiti svjetlost i ostale elektromagnetske valove i stvoriti laserske zrake za odašiljanje informacija.

20.03.2010. 11:42:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh