« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
EHEC

Učestalost zaraze bakterijom E. coli opada, no kraj drame još je daleko

I dalje nije poznato podrijetlo zaraze, koja je zahvatila 13 europskih zemalja, te SAD i Kanadu gdje su zabilježeni sumnjivi slučajevi

Fotografija vijesti
Više o

bakterija e. coli

,

zaraza

Stopa novih slučajeva zaraženih bakterijom E.coli u Njemačkoj bitno je pala, izjavio je u srijedu njemački ministar zdravstva Daniel Bahr za njemačku televiziju, prenosi Hina.

"Bit će novih slučajeva i nažalost moramo očekivati još smrtnih slučajeva, ali broj novih zaraženih bitno pada", rekao je Bahr u intervjuu za televiziju ARD. U utorak je izjavio da je "oprezno optimističan" da je najgore prošlo.

I dalje nije poznato podrijetlo zaraze, koja je zahvatila 13 europskih zemalja, te SAD i Kanadu gdje su zabilježeni sumnjivi slučajevi. Kako vrijeme prolazi, to će biti teže otkriti izvor zaraze bakterijom E.coli od koje je u Njemačkoj, od svibnja umrlo 24 ljudi, izjavio je u utorak liječnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Guenael Rodier, zadužen za zarazne bolesti u europskom odjelu WHO-a.

Nakon što su neko vrijeme osumnjičeni bili španjolski krastavci, njemačke sanitarne vlasti drže da su našle izvor u lokalno uzgojenim klicama i mladim izdancima koji bi mogli biti izvor smrtonosne bakterije, ali prvi rezultati uzoraka uzetih s tog mjesta negativni su.

Epidemiju je uzrokovao vrlo rijedak soj bakterije, tzv. enterohemoragijska E.coli (EHEC) koja izaziva težak i krvava proljev, a u najtežim slučajevima nastaje uremijsko-hemolitički sindrom (HUS), koji izaziva zatajenje bubrega.

Osim 24 umrlih u Njemačkoj, još je jedna žrtva podlegla zarazi u Švedskoj.


08.06.2011. 10:39:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh