« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
RATOVI I ŠPEKULANTI

Putin okrivio Zapad za visoke cijene energenata

Tko djeluje u sjevernoj Africi? Mi? Ne. Tko djeluje u Iraku? Mi? Ne. Jesmo li mi ti koji špekuliramo na tržištu?, pita Putin

Putin
Putin (Getty Images)
Više o

Vladimir Putin

,

cijena plina

,

energenti

,

ruski plin

Ruski premijer Vladimir Putin u utorak je rekao da je Zapad velikim dijelom odgovoran za visoke cijene energenata, istaknuvši nemire na sjeveru Afrike i od SAD-a predvođenu invaziju na Irak 2003.

"Nismo mi ti koji stvaraju okolnosti koje vode rastu cijena na globalnom tržištu", rekao je Putin. "Tko djeluje u sjevernoj Africi? Mi? Ne. Tko djeluje u Iraku? Mi? Ne... Mi s time nemamo ništa", rekao je Putin nakon razgovora s ukrajinskim kolegom Mikolom Azarovom koji je izrazio nezadovoljstvo cijenama koje Ukrajina plaća za ruski plin.

Na konferenciji za tisak s Azarovom Putin je branio mehanizme utvrđivanja cijena koji su uporabljeni u postojećim sporazumima s Ukrajinom i rekao da resursima bogata Rusija, koja se uvelike oslanja na izvoz energenata, ne određuje globalne cijene.

Putin je također napao špekulante. "Jesmo li mi ti koji špekuliramo na tržištu, gdje je samo 12 posto trgovine materijalno dok je ostatak samo papir".

07.06.2011. 22:47:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh