« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
BEZ MILOSTI

Ubojstvo čečenskih civila razlog je odmazde u Moskvi?

Dvije žene samoubojice koje su počinile bombaške napade u moskovskoj podzemnoj željeznici možda su na to bile potaknute nedavnim vladinim ubojstvom civila na Sjevernom Kavkazu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Moskva

,

terorizam

,

napad

,

odmazda

Obje žene, jedna 17-godišnjakinja, a druga navodno u dobi od 20 godina, potječu sa većinski muslimanskog sjevernog Kavkaza, poprišta žestoke islamske pobune koju su potaknule vladine snage čestim ubojstvima, otmicama i mučenjima mjesnih stanovnika.

Napadi u Moskvi u ponedjeljak, u kojima je poginulo 40 ljudi, a 90 je ozlijeđeno, prvi su u glavnom ruskom gradu od 2004.

Odgovornost za napade preuzeo je čečenski pobunjenički vođa Doku Umarov, objasnivši da su napadi odmazda za ubojstvo nedužnih civila koje su vladine snage počinile 11. veljače u planinskim šumama na granici između Ingušetije i Čečenije. Tada je ubijeno 18 islamističkih pobunjenika, ali i četvero seljaka koji su u šumi brali divlji češnjak.

"Njihovo pogubljenje bila je ludost. I ta je ludost poslužila kao opravdanje za terorizam", rekao je Aleksandar Šerkasov, glasnogovornik organizacije za zaštitu ljudska prava Memorial.

Umarov je u svojoj video-poruci u srijedu te ljude opisao kao "jedne od najsiromašnijih" u tom području. "Ti su ljudi ubijeni bez milosti", rekao je. (hina/metro-portal)

03.04.2010. 19:38:19
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    04.04.2010. 08:10
    rusi već više od 500 godina ubijaju čečene... da, dobro ste pročitali, 500 godina, u 16. stoljeću rusija vrši agresiju i pripaja to kavkasko područje i od tada traje genocid nad čečenima... i onda nije čudno da čečeni uzvraćaju udarac kako god mogu... najgore od svega je to da onda njih nazivaju teroristima, a zapravo su rusi 1000 puta gori :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh