« Fun
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
online demokracija

"Ubijmo Berlusconija" ima 16 tisuća članova

Na zidu Facebook grupe skupljaju se samo šaljive izjave i dosjetke o kontroverznom talijanskom premijeru

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Facebook)
Više o

Silvio Berlusconi

,

ubijmo berlusconija grupa

,

berlusconi facebook

Facebook je omogućio mnogima da izraze svoja stajališta o politici, moralu, religiji, društvenim zbivanjima, životu, o svemu.

Njegova dostupnost i popularnost često može biti zloupotrijebljena za propagiranje ideologija kojima nije mjesto u civiliziranom društvu.

Srećom, češće su situacije u kojima se ismijava ljudsko licemjerje, naglašava se humoristična strana života, stvari se gledaju pozitivno ili se pak veličaju idoli showbiza, umjetnici, sportaši i sl.

Facebook grupe odlična su mjesta za to.

No, slučaj grupe "Uccidiamo Berlusconi", odnosno Ubijmo Berlusconija, koliko god se nekome činio simpatičnim, ne bi trebao biti uzorni model neslaganja s nečijom politikom, životnim stilom i općenito osobnošću. Bar tako smatraju u talijanskom pravosuđu i policiji.

Pozivanje na nečije ubojstvo normalnom čovjeku ne bi smjelo biti zabavno.

Takvo je stajalište talijanske policije koja s velikom budnošću promatra ovu grupu s ciljem procjenjivanja radi li se o planiranju nekakvog kriminalnog djela.

Jedan od problema s kojima se susreću su komplicirane procedure uklanjanja ili privremenog blokiranja stranica i grupa s interneta.

Poznati su slučajevi grupa koje veličaju mafiju, serijske ubojice, fašizam i sl., ali po zakonu se radi o iznošenju mišljenja, a ne o organiziranom kriminalu.

Drugi je problem što se radi o stranici čiji je server u Palo Altou u Kaliforniji zbog čega je potrebno obratiti se međunarodnom sudu ili pak nadležnom američkom sudu; ni jedna zemlja dakle ne može djelovati izravno na takve pojave.

Bilo kako bilo, nova administracija grupe "Ubijmo Berlusconija" preuzela je dužnost, da se izrazimo u političkom žargonu, 12. listopada 2009. i kad smo je posjetili brojala je 16,446 članova.

Administratori uvjeravaju da im nije namjera nikoga ubiti niti ikoga potaknuti na ubojstvo. Jednostavno su preuzeli grupu pod tim imenom nakon što su je prvi administratori napustili. Naglašavaju da se radi o grupi u kojoj se skupljaju bizarne i smiješne izjave. Inače, „Ubijmo Berlusconija" nastala je u rujnu 2008.

Uzor nastanku grupe bio je film "Shooting Silvio" u kojem je glavni protagonist mladi pisac koji namjerava napisati knjigu, no, da bi ostvario ideju koju ima u glavi, odlučuje ubiti premijera.

Reagiralo je i talijanskom ministarstvo pravde, no sve se završilo samo na promatranju i istrazi.

Nitko ne želi da se stvari previše dramatiziraju; prijetnje smrću Berlusconiju kojih ima na posvuda na internetu nadziru se i istražuju, a svi forumi, grupe i stranice sličnog tipa nadziru se konstantno.

Još je jedna važna činjenica zbog koje se stvari pokušavaju stišati.

Polemike oko talijanskog premijera neizbježne su, a stranice ili pak Facebook grupe koje ga podržavaju ili ne podržavaju sve su brojnije.

Tako imate grupu "Ubijmo one koji žele ubiti Berlusconija", "Ubijmo demokratsku stranku i njene članove", "Protiv svih onih koji bi ubijali na Facebooku" i sl.

Zaista, odgovora na provokacije ne manjka. No, "Ubijmo Berlusconija" se najčešće spominje. A komentari nisu poziv na masakr, klanje, smaknuće i atentat.

Uglavnom su tu humoristični komentari, dosjetke i prijedlozi na koji način bi bilo najbolje pokazati neslaganje s premijerom Silvijem Berlusconijem. Administrator ionako uklanja sve komentare koji nisu prikladni.

"Ne želim ubiti Berlusconija. Želim ga "ubiti" davjući svoj glas (na izborima)", piše jedan član.

To je demokracija društvenih mreža. Svatko može iznijeti svoje stajalište.

Mnogi smatraju da se diže previše buke oko toga. Naročito jer postoji milijun grupa čiji naziv počinje s "Ubijmo...".

Vi procijenite sami!

22.10.2009. 11:29:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh