« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
ZAOBILAŽENJE HORMUŠKOG TJESNACA

UAE alternativnim naftovodom staje na kraj iranskim ucjenama

"Naftovod je pred završetkom, bit će operativan za šest mjeseci, u svibnju ili u lipnju", rekao je ministar novinarima u prigodi konferencije o nafti u Abu Dhabiju

Fotografija vijesti
Više o

nafta

,

Iran

,

Ujedinjeni Arapski Emirati

,

Hormuški tjesnac

,

naftovod

Čini se kako bi bojazan da će iranska blokada Hormuškog tjesnaca narušiti sustav transporta nafte uskoro mogla postati stvar prošlosti, budući da su Ujedinjeni Arapski Emirati objavili da će do sredine godine u rad pustiti novi naftovod kojim će se zaobići ovaj tjesnac, javlja Hina.

Njime će se nafta dopremati u luke u Omanskome zaljevu, na istočnoj obali Emirata, mimoilazeći Hormuški tjesnac čijim je zatvaranjem Iran zaprijetio u slučaju novog embarga na izvoz njegove nafte, povezanog sa spornim iranskim nuklearnim programom.

"Naftovod je pred završetkom, bit će operativan za šest mjeseci, u svibnju ili u lipnju", rekao je ministar novinarima u prigodi konferencije o nafti u Abu Dhabiju.

"Za šest mjeseci, u lipnju ili svibnju, moći ćemo početi s izvozom", dodao je te napomenuo da je kapacitet naftovoda 1,5 milijuna barela na dan, a može dosegnuti i 1,8 milijuna barela.

Napetost između Irana i SAD-a dodatno je porasla nakon iranskih vojnih vježba i iranskoga nezadovoljstva zbog američke vojne nazočnosti u Perzijskome zaljevu, potičući strah zbog mogućeg zatvaranja Hormuškog tjesnaca kojim se prevozi 35 posto svjetske sirove nafte.

Američki ministar obrane Leon Panetta upozorio je da će SAD "uzvratiti" silom zatvori li Iran Hormuški tjesnac, a pritom je spomenuo "crvenu crtu" koju Iran ne smije prijeći.

09.01.2012. 19:35:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh