« Glazba
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
KONCERT U LISINSKOM

U Zagreb stiže slavni brazilski gitarist Egberto Gismonti

Egberto Gismonti će 14. veljače nastupiti u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog

Gitara
Gitara (Shutterstock)
Više o

KD Vatroslav Lisinski

,

zagreb-info

,

Egberto Gismonti

Egberto Gismonti, brazilski gitarist, skladatelj i pijanist te jedan od najistaknutijih autora današnjice prvi put u svojoj dugogodišnjoj karijeri dolazi u Hrvatsku - 14. veljače nastupit će u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, a na zagrebačkom koncertu pratit će ga sin, također priznati gitarist, Alexandre.

Gismonti se ističe po neobičnom glazbenom izričaju i tehnici sviranja na desetožičanoj, dvanaestožičanoj i četrnaestožičanoj gitari, a njegov stil reflektira glazbenu raznolikost Brazila i rezultat je bogatog obrazovanja, otvorenosti prema novim zvukovima i istraživanju različitih glazbenih žanrova, stoji u današnjem priopćenju Zagreb Jazz Festivala.

Egberto Gismonti, rođen je u glazbenoj obitelji 1947. u Carmou, a nakon petnaestogodišnje izobrazbe klasične glazbe u Brazilu, odlazi u Pariz kako bi se posvetio suvremenoj orkestralnoj glazbi. Početkom sedamdesetih u Brazilu počinje istraživati različite tonalitete i upotrebljavati različite instrumente, a dok je eksperimentirao s tradicionalnim glazbenim pravcem "choro" naučio je svirati gitaru. S obzirom na to da je radio pod utjecajem gitarista Djanga Reinhardta i Jimija Hendrixa, njegov je rad dobar primjer kako popularna i klasična glazba ne moraju biti suprotstavljene, što je za tadašnje vrijeme bila rijetkost, dodaje se.

Album "Sanfona" iz 1981. svrstava ga u red ponajboljih jazz glazbenika, a njegove skladbe "Loro", "Sonho", "Café", "Frevo" često su obrađivane i uvrštavanje na razna izdanja. Dosad je snimio 48 samostalnih albuma, a na 32 izdanja je gostovao kao solist, autor ili producent. U istom obimu radi glazbu za balet, film, televiziju, kazališne predstave, orkestralnu i dječju glazbu.

25.01.2011. 16:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh